Днес е Благовещение или Благовец - един от най-светлите християнски празници, на който архангел Гавраил е съобщил на Дева Мария радостната вест, че носи в утробата си Божия син. Както всеки голям празник, за този също приготвяме традиционната празнична питка .
Празнична погача за Благовещение
Продукти:
половин кубче мая
200 мл вода (хладка)
100 мл олио
100 мл прясно мляко
2 чаени лъжички захар
1 чаена лъжичка сол
500 - 600 г брашно
Приготвяне:
Разбъркайте маята със захарта и разтворете в течните съставки (леко загрети).
Добавете 400 г брашно и разбъркайте с миксер, кухненски робот или на ръка, като постепенно добавяте още брашно. Тестото е меко и лепкаво, така трябва да бъде.
Оставете да престои покрито с кърпа за около 30 минути.
Сложете малко мазнина върху ръката си и премесете тестото, намажете и тавата за печене.
Оформете втасалото тесто по желание - може да разделите на две, да оформите два еднакви фитила, които да нарежете на парчета и да ги подредите красиво в тавата. Може да добавите и плънка от сирене и яйца - става още по-вкусно!
Оформената погача прехвърлете в приготвената тава.
Оставете да престои около 15 минути, като през това време включете фурната да се загрява до 200 градуса.
Намажете с разбит жълтък с малко олио и прясно мляко, и печете в загрятата фурна за около 30 минути.
Покрийте топлата погача с кърпа и оставете за 5 минути да отдъхне.
Сервирайте погачата топла, а и на следващия ден е пухкава и мека.