Празнична погача за всеки повод - пухкава, висока и цялата се дели на конци! Пълната рецепта - от тестото до оформянето:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Празнична погача за всеки повод - пухкава, висока и цялата се дели на конци! Пълната рецепта - от тестото до оформянето:
Празнична погача за всеки повод - пухкава, висока и цялата се дели на конци! Пълната рецепта - от...
3774
Източник: За Жената
Празнична погача за всеки повод - пухкава, висока и цялата се дели на конци! Пълната рецепта - от тестото до оформянето:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Време е за една рецепта за Празнична погача, която, след като я направите, съм сигурна, че ще заеме редовно място на празничната ви трапеза, защото се приготвя много лесно, а е много вкусна и изглежда великолепно.

Чудесна е за всички поводи - от семейни тържества до големи празници като Великден и Коледа. Ето необходимите продукти за Празнична погача за всеки повод :

Празнична погача за всеки повод

Продукти: 

  • 150 мл кисело мляко (на стайна температура)
  • 150 мл хладко прясно мляко
  • 70 г масло или маргарин
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1 супена лъжица захар
  • 600-700 г брашно
  • 15 г мая (1 1/2 пак.суха мая)
  • 50 мл олио
  • 3 яйца (на стайна температура)

Приготвяне: 

В дълбока купа разтворете маята в малко хладко прясно мляко и лъжица захар, разбъркайте и оставете за 5-10 минути на топло да се активира и шупне.

След това започнете да добавяте всички съставки една по една.

мая в мляко

Снимка: YouTube

Може да смесите останалото мляко и киселото мляко, защото киселото мляко не трябва да е студено, когато се меси тестото. Добавете олиото и яйцата (също на стайна температура), след което разбъркайте добре, за да изравните всички течни съставки.

яйце в маята

Снимка: YouTube

лепкаво тесто

Снимка: YouTube

След това започнете постепенно да добавяте брашно и малко сол, след което бъркайте с лъжица или шпатула, докато получите хубаво гладко тесто. Накрая довършете тестото на ръка. Все пак ще остане средно меко и съвсем леко лепкаво, но така трябва да бъде.

омесване тесто

Снимка: YouTube

Покрийте го в съда, в който сте го месили (със стреч фолио, кърпа или тава) и го оставете на топло да втаса, докато удвои обема си, което ще отнеме 30-40 минути (в зависимост от температурата в стаята).

Втасалото тесто се разстила върху леко набрашнена работна повърхност, след което с помощта на точилка се разточва на правоъгълна кора с дебелина половин сантиметър. Тестото се намазва с тънък слой масло или маргарин, след което се нарязва на по-големи правоъгълници или кубчета.

кора тесто

Снимка: YouTube

Вътрешността на всяко кубче се нарязва на тънки ленти, след което се навиват на рула и се нареждат в тава или форма за торта с гъвкав борд, застлана с хартия.

квадрати тесто

Снимка: YouTube

оформяне тесто

Снимка: YouTube

тесто за питка

Снимка: YouTube

редене тесто в тава

Снимка: YouTube

Подредете ги в кръг, докато се напълни цялата тава. Покрийте и оставете да втаса добре, след което намажете погачата с разбито яйце (или жълтък с малко мляко или олио), поръсете със сусам и семена по желание.

втасала погача

Снимка: YouTube

погача с яйце

Снимка: YouTube

Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, след което веднага намалете на 180 градуса. По средата на печенето покрийте с фолио отгоре и печете общо около 40 минути. 

погача със семена

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft