Време е за една рецепта за Празнична погача, която, след като я направите, съм сигурна, че ще заеме редовно място на празничната ви трапеза, защото се приготвя много лесно, а е много вкусна и изглежда великолепно.
Чудесна е за всички поводи - от семейни тържества до големи празници като Великден и Коледа. Ето необходимите продукти за Празнична погача за всеки повод :
Празнична погача за всеки повод
Продукти:
- 150 мл кисело мляко (на стайна температура)
- 150 мл хладко прясно мляко
- 70 г масло или маргарин
- 1 чаена лъжица сол
- 1 супена лъжица захар
- 600-700 г брашно
- 15 г мая (1 1/2 пак.суха мая)
- 50 мл олио
- 3 яйца (на стайна температура)
Приготвяне:
В дълбока купа разтворете маята в малко хладко прясно мляко и лъжица захар, разбъркайте и оставете за 5-10 минути на топло да се активира и шупне.
Снимка: YouTube
Може да смесите останалото мляко и киселото мляко, защото киселото мляко не трябва да е студено, когато се меси тестото. Добавете олиото и яйцата (също на стайна температура), след което разбъркайте добре, за да изравните всички течни съставки.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
След това започнете постепенно да добавяте брашно и малко сол, след което бъркайте с лъжица или шпатула, докато получите хубаво гладко тесто. Накрая довършете тестото на ръка. Все пак ще остане средно меко и съвсем леко лепкаво, но така трябва да бъде.
Снимка: YouTube
Покрийте го в съда, в който сте го месили (със стреч фолио, кърпа или тава) и го оставете на топло да втаса, докато удвои обема си, което ще отнеме 30-40 минути (в зависимост от температурата в стаята).
Втасалото тесто се разстила върху леко набрашнена работна повърхност, след което с помощта на точилка се разточва на правоъгълна кора с дебелина половин сантиметър. Тестото се намазва с тънък слой масло или маргарин, след което се нарязва на по-големи правоъгълници или кубчета.
Снимка: YouTube
Вътрешността на всяко кубче се нарязва на тънки ленти, след което се навиват на рула и се нареждат в тава или форма за торта с гъвкав борд, застлана с хартия.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Подредете ги в кръг, докато се напълни цялата тава. Покрийте и оставете да втаса добре, след което намажете погачата с разбито яйце (или жълтък с малко мляко или олио), поръсете със сусам и семена по желание.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, след което веднага намалете на 180 градуса. По средата на печенето покрийте с фолио отгоре и печете общо около 40 минути.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!