Тази бърза, маслена погача е идеална за всякакви поводи, но особено за празници в семейството. Прави се много просто и лесно, а се получава много мека и пухкава. С малко въображение и търпение ще направите погача, достойна за възхищение, а едно от достойнствата при месенето е именно търпението.
Въпреки че се приготвя бързо, тестото с мая изисква топлина и време за втасване, така че с малко любов от него по-късно ще можете да направите всичко, което пожелаете. Ще останете повече от възхитени от вкуса и визията, а вашите близки ще ви помолят да им я направите и на следващия ден. Ето какво ви трябва, за да си приготвите красивата Погача Цвете :
Бърза празнична погача
Продукти:
800 гр. брашно
400-450 мл хладко прясно мляко
2 яйца
8 гр.
1 малка чаена лъжичка сол
1 малка чаена лъжичка захар
5 супени лъжици олио
1 супена лъжица оцет (аз използвах ябълков, но може и винен)
3 супени лъжици заквасена сметана
50 г масло
1 яйце за мазане
Приготвяне:
В дълбока купа се налива малко топло мляко, добавят се маята, захарта и две лъжици брашно, след което се разбърква добре, докато съставките се разтворят и няма бучки. Отделно разбийте с вилица две яйца (оставени на стайна температура) и ги добавете към маята.
Налейте останалото топло мляко, добавете една супена лъжица олио, една супена лъжица ябълков оцет и три супени лъжици заквасена сметана или кисело мляко също със стайна температура. Разбъркайте добре, за да се изравнят съставките.
Към течната смес постепенно добавете брашното и една чаена лъжичка сол. Отначало се разбива с лъжица, докато се получи меко, компактно тесто, след което се меси на ръка, докато се получи меко тесто. Когато започне да се отделя от стените на купата, изтръскайте върху набрашнен плот и довършете месенето като поръсите с малко брашно, колкото е необходимо.
Тестото трябва да остане меко на пипане, така че не добавяйте повече брашно от необходимото, а само толкова, колкото да не лепне. Оставя се в чист и сух съд, покрива се с плик или фолио и кърпа, след което се оставя на топло помещение без течение, да втасва около 20 минути или докато удвои обема си.
Втасалото тесто се премесва леко, за да се оформи питка, след което се разделя на 11 приблизително равни части. От всяка част оформете топка, след което подредете осем в кръгла тава (30 см), застлана с хартия за печене.
Останалите три топки тесто се разточват върху набрашнен плот на тънки кори колкото плитка чиния. Разтопете маслото, след което намажете първата кора по цялата повърхност и покрийте с втората кора. Намажете и нея, след което покрийте с третата кора. Разточете още малко купчината от три кори, след което отрежете 1 см от края, така че да се получи хубав кръг.
Нарежете кората на осем триъгълника. На всеки триъгълник съберете двата края и издърпайте леко острия ъгъл, за да го удължите, за да получите формата на листо или цвят на лилия. Поставете ги пред всяка топка. След това хванете всеки връх на "листата" и го удължете още малко, след което го огънете спираловидно 2-3 пъти и го пъхнете под топката.
Направете роза от отрязания край и я поставете в центъра на погачата.
Покрийте погачата с чиста памучна кърпа и я оставете да почине 10 минути, докато фурната се загрее на 180 градуса.
След това се намазва с яйце и се пече 45 минути.
Ако забележите, че покафенява твърде бързо отгоре, покрийте я с хартия. Изпечената погача намажете с масло за блясък и я оставете да изстине.
Да ви е сладко!