Днес ще приготвим страхотна салата Слънчоглед, идеална за новогодишно угощение или семейно тържество.
СЪСТАВКИ (за 6-8 порции):
- пилешко филе 300 г
- яйца 3 бр.
- царевица консерва 340 гр. (1 консерва)
- мариновани гъби 200 гр.
- варени моркови 1 бр.
- лук - 1 бр.
- маслини по желание
- чипс (овална форма)
- подправка за барбекю 1/2 ч.л.
- майонеза 120 мл
- олио за пържене
- пресен копър 30гр
Рецепта за готвене:
Да започнем с пилето: нарежете 300 г пилешко филе на малки парчета, запържете в тиган с растително масло.
Добавете подправка за грил (половин чаена лъжичка е достатъчна) и гответе до готовност, около 10 минути.
Един голям сварен морков начупваме наполовина и го настъргваме на ситно ренде, както и 3 сварени яйца.
Като специална съставка вземете 200 г мариновани гъби и нарежете на малки парчета.
Нарежете ситно лука (една средна глава), залейте с вряла вода за 7-10 минути, за да смекчите вкуса.
За да сглобим салатата, използваме майонеза и изрязваме ъгъл на опаковката за удобство.
Сглобяване на салатата:
Първи слой: изпърженото пилешко филе се разпределя в кръг и се намазва с майонеза.
Втори слой: сварени моркови, равномерно разпределени върху месото, отгоре майонеза.
Трети слой: мариновани шампиньони.
Четвърти слой: лук, отцедете водата и отново майонеза.
Пети слой: настъргани сварени яйца, леко притиснати с лъжица, майонеза.
Завършваме с царевица от консерва, като поръсваме салатата.
Украса за салата:
Залепваме заоблени и извити чипове (например Pringles) около салатата, създавайки ефект на цвете.
Поръсете мястото, където са поставени чипсовете със ситно нарязан копър.
Допълнителна украса е "Калинка" от половин чери домат и маслини.
Този дизайн ще превърне всяка бутер салата в чудесна декорация на масата.
Като алтернатива можете да гарнирате салатата с половинки маслини, да поръсите с маково семе или да добавите черен хайвер отгоре.