Тесто:
600 гр. брашно
250 мл хладка вода
115 гр. меко масло
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
12 гр. суха мая или 30 гр. прясна мая
3 яйца
Плънка:
500 гр. пилешка пържола
250 гр. гъби
2 моркова
1 глава лук
200 гр. пушено пилешко месо
200 гр. кашкавал
3 сварени яйца
микс от подправки, магданоз и риган на вкус
За заливане:
3 яйца
200 мл заквасена сметана
За покритие:
1 яйце и 3 супени лъжици прясно мляко, малко сусам
Започваме с подготовката на тестото - най-добре от вечерта или 4 - 6 часа преди да се приготви плънката, т.к. се държи в хладилника.
В пресятото брашно добавете солта, маята и разбъркайте, направете кладенче в средата и в него счупете яйцата и разтопеното масло. Намажете с масло съда, в който ще сложите тестото, и го пъхнете в хладилника.
Приготвяне на плънката:
В тенджера сложете пържолата, морковите и лука на тих огън да се задушават половин час. Нарежете пържолата и морковите на ситно, а лука смелете. Запържете пушеното пиле кратко заедно с гъбите и веднага добавете пържолата и морковите, и ги запържете заедно.
Разточете тестото на голяма кора и прехвърлете в голяма тава - краищата трябва да висят извън тавата. Вътре изсипете сместа с пилето, която предварително сте подправили с магданоз, микс от подправки и риган. Разбийте яйцата и сметаната с вилица и сместа изсипете върху месото. Нарежете варените яйца на филийки и ги сложете върху баницата, а между тях сложете нарязания кашкавал. Затворете краищата на тестото, висящи отвън, а с малка част от тестото направете ленти, с които украсете баницата.
Намажете повърхността с яйце и малко мляко и печете на 200 градуса около 45 минути.
Забележка:
Когато се оформя баницата, може да се затвори напълно с тесто. Най-вкусна е, когато е напълно охладена.