Пробвали ли сте някога истинска турска баклава? За съжаление в доста малко заведения могат да ни предложат този сладкиш, който да е приготвен спрямо традиционните обичаи, а не съвременния вариант, който е в пъти по-лесен за приготвяне.
Днес ви предлагаме рецепта за приготвяне на турска баклава по оригинална рецепта, изпитана с времето!
300 гр. смлени орехи
300 гр.
3 яйца
250 мл. студено прясно мляко
250 мл. олио
200 гр. царевично нишесте
6 чаени чаши брашно с вместимост от 250 мл
1 бакпулвер от 10 гр.
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици ябълков оцет (може и винен)
1 л. вода
4 чаени чаши захар
1 супена лъжица прясно изцеден сок от лимон
2 пакетчета ванилова захар
Съветваме ви да започнете с приготвянето на сиропа за баклавата. Вземете една тенджера и в нея изсипете четирите чаени чаши захар с един литър вода. Сложете я на котлона. В момента, в който заври намалете градусите и я оставете за още 5 минути да „покъкри“. През това време добавете супена лъжица от прясно изцеден лимон и ванилията. Разбъркайте добре и свалете от котлона. В отделна средно голяма купа разбъркайте яйцата, млякото и олиото. Добавете една чаша брашно. Смесете добре и добавете оцета и солта. Прибавете бакпулвера и омесете тестото. Тестото става меко и мазно, разделете го на 30 горе-долу равни къса. Всеки къс оформете на хубаво топче.
В друга купа изсипете царевичното брашно. Вземете едно от топчетата и го оваляйте в него. Разточете го на диаметър 15 см. отместете го настрани и го поръсете с нишесте. Вземете още едно топче, оваляйте го в царевичното брашно и го разточете със същите размери. Поставете го върху първото, като между тях да има царевично нишесте. По същия начин процедирайте с още 8 топчета. Трябва да направите 10 малки кори. Сега вземете всички 10 кори и с помощта на малко нишесте ги разточвате като една цяла голяма кора. Голямата кора трябва да бъде с размерите на тавата, която ще използвате! След като приключите с разточването на голямата кора, сложете я в тавата и я поръсете с половината от смлените орехи. Вземете 10 нови топчета и повторете процедурата. Готовата кора я слагате върху първата и поръсвате с останалата част от смлените орехи. Разточете и последните 10 кори и сложете голямата върху останалите две.
По еднакъв начин е необходимо да я нарежете.
Най-трудната част е свързана с рязането на баклавата. Турската баклава се реже по специфичен начин. Разрежете първо на две равни половини и след това на още 2 равни половини- да се образува кръстосан разрез. Всяка четвъртина се разрязва през средата, след което се правят разрези както е показано на снимката. След като сте готови с разрязването, разтопете маслото, но без да го загаряте или да ври. С половината от него полейте нарязаната баклава. Сложете баклавата във фурната на 170 градуса. Изчакайте да се зачерви леко и я извадете. Полейте я равномерно с останалото масло и я върнете във фурната. Печете на 150 градуса и я вадите, когато добие златист цвят. Веднага щом я извадите от фурната трябва да я залеете със сиропа. Запечатайте я с алуминиево или стреч фолио за 2-3 часа. След което я сложете в хладилника за 12 часа поне.