Припомняме ви любимата на нашите читателки рецепта за козунак от известната актриса и кулинарка Катерина Евро. Всички, които я опитаха, са убедени, че това е един от най-вкусните козунаци, при това без особени усилия по приготвянето му.
Козунак без месене по рецепта на Катето Евро
Необходими продукти:
- 1 кг пресято брашно
- 6 яйца
- 250 мл мляко
- 330 г захар
- 80 г мая
- 200 мл масло и олио
- Сол
- Ванилия
- 1 ч.л сол
- Лимонова кора
Приготвяне:
"Спомените ми за детството са свързани предимно с празниците, суетнята около тях, голямото семейство събрано на масата и ароматите от гозбите", признава звездата от "Оркестър без име".
"Великден е най-любимият ми празник, защото е свързан с пролетта,ходенето на църква и козунаците, които баба и майка подготвяха много старателно.
Още в четвъртък, преди разпети петък много рано сутринта започваше ритуала - месене на козунаци.
Домът ни ухаеше божествено и никога,ама никога не мога да забравя този аромат на щастие и радост!
Обещах си,че щом порасна и аз ще приготвям чудните козунаци и ще радвам своето семейство. Така и направих!
Ще дам рецептата и на вас!
Тази рецепта е изпитана в годините и колкото и някои хора да се изненадват, тя няма нужда от месене."
Начин на приготвяне:
Маята се захваща в малко от топлото мляко с 2-3 лъжици захар и малко брашно. В пресятото брашно се прави кладенче и в него се слагат последователно продуктите, заедно с шупналата мая. Първо се бърка с лъжица, а след това - малко на ръка, колкото тестото да се събере на топка. Без да месите дълго, оставете тестото на топло да втасва 2 часа.
След това го оформете по желание, поставете във форма и оставете да втасва още 1 час. Печете на 180 градуса около 45 минути.
Весели празници!