Традицията повелява на Гергьовден да поднесем на трапезата агнешко месо. Вярно, цената му ще спре мнозина тази година, но пък ако имате възможност да си набавите парче агнешко, то ви съветваме горещо да го приготвите по тази рецепта.
Подправките дават чудесен аромат, а глиненият съд създава много добър вкус.
Агнешко с пресни картофки в гювеч
Необходими продукти:
• 1.5 кг агнешко месо
• 3 връзки пресен лук
• 2 връзки джоджен
• 1 бр. лимон
• 80 г масло
• мащерка, розмарин, салвия, куркума, чесън на прах
• сол, черен пипер
• 2-3 с.л. олио
• 2 с.л. червен пипер
• 700-800 гр. пресни картофи
Начин на приготвяне:
Първа стъпка от рецептата за крехко агнешко е да смесите продутките и подготвите месото. Сокът от лимона, зехтинът, червеният пипер, мащерката, салвията, розмаринът, солта и черният пипер се разбъркват в купичка.
Агнешкото месо се измива и се подсушава добре. Намазва се хубаво със смесените подправки и се оставя да отлежи една нощ в хладилника. От лимоновият сок месото става много крехко и ароматно.
Пресният лук и джодженът се нарязват на ситно и се поставят в глинен гювеч. Агнешкото месо се поставя върху тях, поръсва се с парченца масло и се наливат 2 ч.ч. гореща вода. Затваря се с капак и се пече в умерена фурна за 1 час, която не трябва да е предварително загрята.
Изважда се от фурната, добавят се измитите картофи (може да не ги белите, ако са пресни, а ако са по-дребни ги сложете направо цели), налива се 1/2 - 1 ч.ч. гореща вода и отново се запича под капак 20-30 минути.
Поднесете месото с гарнитура от картофите и прясна салата по желание.
Да ви е сладко!