Продукти за кейка:
2 ч.чаши брашно с набухвател
3/4 ч.чаши фина захар
1/4 ч.чаша масло, размекнато
3/4 ч.чаша пълномаслено или обезмаслено прясно мляко
1 яйце
1 ч.л. ванилова есенция
3 ч.чаши накълцани узрели праскови с кожата
Продукти за коричка №1:
1/2 ч.чаша светлокафява захар
1/3 ч.л. брашно (специално брашно за кейк, ако имате такова)
1 1/2 ч.л. прясно смлян кардамон
2 с.л. солено масло
Продукти за глазурата:
1 ч.чаша пудра захар
1/4 ч.чаша прясно мляко
1/4 ч.л. ванилова есенция
Продукти за коричка №2:
1/2 ч.чаша неосолен шам-фъстък, накълцан
В голяма купа разбийте всички продукти освен прасковите, докато образуват гладк и плътно като консистенция тесто. С голяма дървена лъжица смесете вътре нарязаните праскови. Пригответе форма за печене с диаметър 20 см. и дълбочина 6-7 см, т.к. сладкишът се надига при печенето. Покрийте формата с алуминиево фолио, така че да покрие дъното и стените и краищата му да се подават навън. Загладете фолиото възможно най-плътно по очертанията на формата. Намазнете повърхността на фолиото. Излизащото извън очертанията фолио ще послужи за по-лесното отделяне на сладкиша от формата. Изсипете лъжица по лъжица тестото в подготвената форма и загладете повърхността. Оставете настрана.
Загрейте фурната на 190 градуса
В средна по големина купа стрийте и разбъркайте всички продукти с пръсти, докато сместа се оформи до еднородна маса. Оставете настрана.
В малка купа разбийте всички продукти, докато захарта се разтвори и се образува гладка течна текстура. Оставете настрана.
Наръсете коричка №1 равномерно върху тестото във формата. Печете 40-50 минути. На около 40-тата минута от печенето, проверете кейка със суха дървена пръчица. Ако тя излиза суха, значи сладкишът е опечен. Ако има тесто по клечицата, продължете с печенето до готовност. Не печете повече от 50 минути, за да не загори коричката. Внимателно извадете формата от фурната върху решетка. Оставете за 15 минути, за да се охлади.
Подгответе голяма тортена чиния. Внимателно хванете стърчащите парчета фолио извън формата и бавно повдигнете кейка и го пренесете върху тортената чиния, без да махате фолиото. Оставете да се охлади за още 15 минути. Прокарайте голям и широк нож между кейка и фолиото. С една ръка внимателно повдигнете кейка от една страна, колкото да издърпате фолиото от другата му страна. Оставете да се охлади напълно – за около час.
С кухненска четчица отстранете излишните трохи от повърхността на кейка. Залейте с глазурата, като я разнесете равномерно до ръбовете му, така че да потече по страните. Разнесете изтеклата глазура по стените на кейка и намажете на тънък слой. С ръце внимателно поръсете и притиснете накълцания шам-фъстък по повърхността и стените на кейка. Оставете сладкиша настрана за 20 минути да поеме ароматите, а най-добре оставете да престои една нощ, преди да сервирате.