Превъплъщенията на агнешкото - полезни съвети как да го приготвим и 3 интересни рецепти за Гергьовден

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Превъплъщенията на агнешкото - полезни съвети как да го приготвим и 3 интересни рецепти за Гергьовден
Превъплъщенията на агнешкото - полезни съвети как да го приготвим и 3 интересни рецепти за...
7080
Превъплъщенията на агнешкото - полезни съвети как да го приготвим и 3 интересни рецепти за Гергьовден
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Превъплъщенията на агнешкото - полезни съвети как да го приготвим и 3 интересни рецепти за Гергьовден

Била Кулинариум

С наближаването на пролетните празници, все по-често започваме да обръщаме поглед към агнешкото в месарските магазини. Това месо незаслужено е пренебрегвано през останалото време на годината - да, вярно, може би ни спира по-високата му цена, но тя се оправдава напълно от качествата на агнешкото.

Всъщност, не случайно, именно през пролетта се сещаме точно за този вид месо – на него му отиват пресните зеленчуци и подправки, които карат вкуса му да изпъкне.

Именно на пресните сезонни зеленчуци залага и пролетният брой на изданието BILLA Кулинариум – на тях е посветена една от темите на броя. А за любителите-кулинари има и още много изненади: чака ви едно гурме-пътуване из Южна Африка, уханни хлебчета, които да се допълнят с различни разядки, вариации на тема палачинки и гофрети, вкусни идеи за малки злоядковци и, разбира се, апетитни предложения за ароматно агнешко.

Всъщност, замисляли ли сте се кое месо точно наричаме агнешко? Ето малко информация накратко:

Овцете раждат обикновено през януари и докато сучат (6 седмици), новородените са агнета. Щом животинките започнат да се хранят с фураж или трева, стават вече шилета. Въпреки това, до есента, макар някои да успяват да наддадат до 25 - 28 килограма, все още ги наричаме агнета. След септември вече се водят официално шилета, а презимуват ли - овце.

агнешки пържоли

Затова в магазина задължително се поинтересувайте точно какво месо купувате. Обикновено, ако вземете цяло агне, то трябва да тежи най-много 7-8 килограма, което ще рече 13-15 кг живо тегло. Така може да сте сигурни, че е достатъчно младо. Ако месото е по-старичко, мазнинката му добива един характерен аромат, заради който някои хора не обичат това месо.

И така - стигнали сме до магазина, но сега идва въпросът - каква точно част от агнето да вземем и как да я сготвим правилно? Веднага ви идваме на помощ със следните важни правила:

  • Традиционно, за пълнене се предпочитат бутчетата и коремната част (шкембето). 
  • За варене и задушаване (за ароматна яхния, например) - отново шкембето, горно и долно бутче, гърдите и ребрата. 
  • За пържене подходящи са филето, рибицата, гърдите, ребрата.
  • Каймата обикновено се прави от бутчето.

Агнешкото и козето месо се отличават със специфичен, характерен вкус и аромат, който много хора не харесват. Ето защо, ястията от тези меса обикновено трябва да бъдат силно подправени, като често се използват няколко вида подправки за едно ястие.

Като подправки се използват джоджен, риган, майорана, мащерка, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър и, разбира се, чесън.

Също така, добра препоръка е да мариновате месото преди готвене - така ще разгърне напълно вкуса си и ще съкратите времето за приготвяне. Първо, добре почистете месото от излишната мазнина и ципи. Подправките се нарязват на ситно и се втриват с малко мазнина по цялата повърхност на месото. След това месото се опакова стегнато във фолио и се слага в хладилника, най-добре за една нощ, за да вземе най-доброто от всички подправки.

Мариновано агнешко

По желание може и да шпиковате агнешкото - с върха на нож направете разрези по месото и в тях поставете малки парченца чесън и свежи подправки. След това месото престоява, за да поеме ароматите или се пече веднага.

Каквито и подправки да изберете за агнешкото, има едно важно правило - месото никога не се соли предварително, освен точно преди печене. Предварителното посоляване ще го изсуши!

Въоръжени с всички тези знания и препоръки, можем да започваме да готвим! Още не сте избрали рецепта? Нищо по-лесно! В пролетния брой на списание BILLA Кулинариум ще откриете не една, а цели 3 интересни и нетрадиционни рецепти с агнешко. Освен това с талоните в списанието може да спестите при пазаруване от магазини BILLA!

А сега ние ви представяме 3 от най-популярните рецепти с агнешко от световната кухня, които ще разнообразят менюто ви и ще представят агнешкото в най-добрата му светлина.

1. Бавно печено агнешко на кокал (английска рецепта)

агнешко на кокал

Продукти:

1 кг агнешко бутче с кокал

5 големи картофа

3 домата

2 патладжана

чесън, сол, черен пипер, риган - на вкус

Начин на приготвяне: 

Нарежете агнешкото краче на 4-5 парчета с кост. Всяко парче шпиковайте, след което напълнете разрезите с чесън, сол и черен пипер, а отгоре поръсете с риган. Намажете добре с растително масло и изпечете във фурната на слаб огън за 4-5 часа или за цяла нощ (на много ниска температура). Месото трябва да омекне много добре, лесно да се отделя от костта. Половин час преди да е готово, добавете в тавата нарязани на големи парчета картофи, домати и патладжан. Вместо зеленчуци можете да добавите ориз, сварен до полуготовност - в този случай отделете мазнината, пусната при печенето, и изсипете на дъното на тавата доматен сок (оризът ще го абсорбира).

2. Агнешки кюфтенца (арабска кухня)

агнешки кюфтета

Продукти:

1 кг агнешки бут

4-5 глави лук

3 яйца

250 гр.разтопено масло

100 гр.оцет

4 клонки магданоз

500 гр.спанак

сол, черен пипер - на вкус

Начин на приготвяне: 

Овкусете месото със сол и пипер, поръсете го с оцет и оставете на студено 3-4 часа. След това го смелете в месомелачка, добавете подправките, суровите яйца и разбъркайте. От получената смес оформете малки кюфтета (не повече от 1,5 см) и ги изпържете от двете страни в смес от олио и разтопено масло до готовност. Задушете нарязания лук в останалото масло до омекване, добавете нарязания спанак и задушете до готовност, след което подправете на вкус. Поднесете кюфтенцата с гарнитурата от спанак.

3. Агнешки ребърца в горчичен сос (френска кухня)

агнешки ребърца с горчица

Продукти: 

1 супена лъжица плюс 2 чаени лъжички растително масло

1,5 кг агнешки ребра

сол и прясно смлян черен пипер на вкус

2 средни глави лук, тънко нарязани

70 мл сухо бяло вино

70 мл пилешки бульон

1 супена лъжица едра горчица

2 чаени лъжички дижонска горчица

2 чаени лъжички нарязана мащерка

Приготвяне: 

Загрейте фурната на 180 °. В среден тиган нагрейте 1 супена лъжица олио. Натрийте агнешкото със сол и черен пипер. Запържете агнешкото в тигана с мазната страна надолу, оставете да къкри на умерено висока температура до покафеняване - около 3 минути. Обърнете месото и запържете още 2 минути. Прехвърлете тигана във фурната и печете поне 20 минути. След това изключете фурната и оставете месото вътре за 10 минути. 

Изсипете останалите 2 супени лъжици олио в чист тиган и задушете в тях на слаб огън лука до омекване - около 3 минути. Добавете виното и оставете да къкри, докато течността се намали наполовина, около 2 минути. Добавете бульона и оставете да заври. Дръпнете тигана от огъня. Добавете вътре двата вида горчица с мащерката. Подправете соса със сол и черен пипер. Нарежете готовото месо на котлети и поднесете всеки с лъжица от соса.

Ако тези рецепти са ви харесали, тогава сигурно ще ви е интересно да научите и как да си приготвите ароматни агнешки котлети Тандури на фурна - рецептата ще откриете в пролетното издание на списание BILLA Кулинариум (Най-тиражираното и най-продаваното кулинарно издание за уникален брой към края на 2018 г. по данни на Blue Point от януари 2019 г.), заедно с още много изкусителни и апетитни пролетни изкушения. Цената му е символична - само 0,99 лв с BILLA карта.

А ние ви пожелаваме весели и вкусни майски празници!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft