Преглъщаш и ти иде да оближеш чинията! ТУРСКИ МЛЕЧНИК - десерт, който се помни дълго - само от 3 съставки!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Преглъщаш и ти иде да оближеш чинията! ТУРСКИ МЛЕЧНИК - десерт, който се помни дълго - само от 3 съставки!
Преглъщаш и ти иде да оближеш чинията! ТУРСКИ МЛЕЧНИК - десерт, който се помни дълго - само от 3...
13768
Преглъщаш и ти иде да оближеш чинията! ТУРСКИ МЛЕЧНИК - десерт, който се помни дълго - само от 3 съставки!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е традиционна турска рецепта , която в много краища на Балканите и до днес е любим десерт. Приготвя се от три основни съставки, яйца, мляко и захар, но в зависимост от региона съотношението им може да варира.

Обикновено на 1 литър мляко се слагат 8-9 яйца в зависимост от големината им. Известен е още под имената: млечник , каймачина .

Ето какво ви трябва за вкусния и въздушен Турски млечник :

Турски млечник

Продукти:

  • 13 яйца
  • 14 супени лъжици захар
  • 1,5 литра хладко прясно мляко

Приготвяне:

В по-дълбока купа разбиваме яйцата, добавяме захарта и разбиваме с миксера 5-6 минути или колкото е необходимо, за да се сгъсти сместа, да увеличи обема си и да се разтопи захарта.

яйца и захар

яйца на пяна

След това при непрекъснато бъркане на тънка струйка добавете хладкото мляко. Разбърква се и сместа е готова.

каймакчин

Изсипва се в средно голяма форма и се пече в предварително загрята фурна на 250 градуса и веднага се намалява на 200 градуса, след което се пече около половин час.

ВАЖНО: Млякото не трябва да завира, така че ако нямате опит и не искате да загори на повърхността, най-добре нагласете печенето според вашата фурна или по следния начин:

Загрейте фурната на 100 градуса и на тази температура печете млечния сладкиш до загряване на сместа, след което намалете на 50 градуса и продължете да печете до готовност.

Проверявайте от време на време с пръст, като докосвате повърхността, ако се е сгъстило като пудинг, значи е готово. Извадете и оставете да изстине до стайна температура, покрито с влажна кърпа, за да предотвратите образуването на твърда коричка.

турски млечник

Преди печене може да прецедите сместа през цедка за по-гладка консистенция. Можете също така да го изсипете в по-малки огнеупорни форми и да ги изпечете наведнъж във фурната, както при традиционния крем карамел.

каймакчин

Оставете да се охлади добре, след което се насладете на вкусния десерт. 

каймакчин парче

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft