Предвещания на Никулден за следващата година

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
Предвещания на Никулден за следващата година
40247
Снимков материал: pixabay.com
Предвещания на Никулден за следващата година

На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност и тегоби.

Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото според поверията, който я настъпи, ще се разболее или ще му се случи нещо лошо. Костите на рибата се събират и изгарят, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.
Традиционните ястия, които е необходимо да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите. Останалите ястия на никулденската маса са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул, жито.
По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря.Хлябът се разчупва от стопанина, вдигнат високо над масата и трапезата не се прибира през целия ден.
Свети Никола е застъпник не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно-родов празник, наричан служба, молитва, църква. На този празник се канят близки, кумове и съседи, и се освещава голяма софра, която завършва с песни и веселба. След прикадяването свещеникът взима опашката на обвития в квасено тесто шаран. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благоденствие. Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се нарича ”кръхче”, възрастните жени пришивали на капиците на децата, за да ги пази от зли сили и уроки.

Рецепти за трапезата за Никулден
 

Никулденски шаран с бяло вино и чесън 

Продукти:
1,5 кг шаран
400 гр дребна риба
1 чаша сухо бяло вино
80 мл зехтин
млян черен пипер
2 дафинови лист
4 скилидки стар чесън
1/2 връзка пресен магданоз

Начин на приготвяне:

Почистеният, измит, отцеден и подсушен шаран се поръсва със смлян черен пипер и сол и се поставя в емайлиран съд в хладилника

Отделно в сгорещената мазнина се задушава нарязания на ситно лук до златисто оцветяване заедно със счукания чесън, почистената дребна риба (кленчета, кротушки, мрянчета), ситно нарязания магданоз, смления черен пипер, дафиновите листа и сол на вкус

Сместа се разбърква и с нея се пълни шаранът, който е бил в хладилника 1-2 часа, и след като бъде напълнен, се зашива

Поставя се в намазана с олио тавичка, залива се с виното, останалия зехтин и малко вода и се пече в умерена фурна до готовност.

Шаран по селски за Никулден

Продукти:
1,5 кг шаран
4-5 глави стар лук
80 гр ориз
80 мл олио
2 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:
В сгорещената мазнина се задушава на слаб огън ситно нарязания лук

След получаване на златисто оцветяване, при непрекъснато бъркане, се прибавят почистения, измит и отцеден ориз, червения пипер и солта

Продуктите се заливат с топла вода (250 мл.) и след 5-6 минути се изсипват в тавичка

В средата се поставя изчистения, измит и отцеден шаран, посолен от вътрешната страна

Пече се в умерена фурна до готовност.

Шаран в гювеч

Продукти:
2 кг шаран
1 кг стар лук
1 кг домати
200 гр червени пиперки и 1 зелена
60 гр чисто масло
250 мл сухо бяло винп
30 мл винен оцет
200 мл олио
2 връзки пресен магданоз
1 ч.л. риган
чубрица

Приготвяне:

Изчистения, измит и подсушен шаран се нарязва на парчета по 100-на грама всяко.

Зеленчуците се нарязват на ситно

В гювечето се нареждат ред риба, ред зеленчуци, като между тях се слагат подправките

Най-отгоре се слагат маслото, оцета и виното

Гювечето се захлюпва и се слага в студена фурна, която се включва на най-силната степен за 30 мин.

След това фурната се превключва на най-ниската степен за 5 часа. Гърнето не се отваря и в него не се добавя нищо

При такова дълго варене-печене на слаб огън се получава изключително пикантен сос, а костите на рибата напълно омекват.

Шаран в тесто за Никулден

Продукти:
1 кг шаран
100 грама стар лук
250 грама печени орехови ядки
400 грама брашно ( ако предпочитате, можете да използвате и диетично)
200 мл олио
1/2 връзка пресен магданоз

Приготвяне:
От брашното, хладка вода и малко сол се приготвя тесто, което се разточва на дебел лист

Лукът се нарязва на тънки резенчета и се задушава в мазнината до омекване

Отстранява се от огъня и се смесва със ситно нарязания магданоз, едро счуканите орехови ядки, смлян черен пипер и сол на вкус

Шаранът се измива, почиства се и се посолява, напълва се с ореховата плънка, зашива се и се увива в тестения лист

Слага се в намазана тавичка и се пече в умерена фурна.

Ястието се поднася топло.

Пълнен шаран с орехи за Никулден

Продукти:
1,5 килограм шаран
170 грама печени орехови ядки
60 мл олио
600 грама стар лук
350 грама домати
20 мл доматено пюре
1/2 лимон
1/2 връзка пресен магданоз

Приготвяне:

Шаранът се почиства и посолява отвътре и отвън

За плънката се запържва лука, нарязан на шайбички, добавят се счуканите орехи, доматите, пюрето, черен пипер и сол на вкус

Сместа се залива с 250 мл топла вода и се оставя да поври

Шаранът се пълни , като се оставя малко от плънката

В тава се разстила останалата плънка,а върху нея се слага шарана, като отстрани се нареждат резенчета лимон

Ястието се пече в умерена фурна (180 градуса)около 40 минути.
Поднася се наръсено със ситно нарязан магданоз.

Рецепти с пъстърва за Никулден

Пъстърва с гъби

1,5кг пъстърва

200г пресни гъби
65г краве масло
1 ч.ч. бяло вино
връзка пресен магданоз
сол и черен пипер на вкус

Измитите и отцедени риби се поръсват със сол и черен пипер. Нареждат се в намазана с масло тавичка. Около тях се слагат гъбите, нарязани на филийки, поръсва се с магданоз, залива се с виното и разтопеното масло. Пече се 20-30 минути във фурна.

Пъстърва на скара за Никулден

1,5 кг пъстърва
1 с. л. олио
2 глави лук ( може да използвате и пресен )
1 връзка копър
1 лимон
1 с. л. лимонов сок
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте със студена вода пъстървите. Подсушете ги отвън и отвътре.

Напръскайте ги с лимоновия сок и леко ги посолете.

Намажете с олио 4 листа алуминиево фолио.

Измийте копъра и го изтръскайте хубаво от водата. Нарежете го на ситно. Обелете лука, нарежете го на дребно и го разбъркайте с копъра.

Напълнете пъстървите със сместа и ги затворете.

Сложете рибите върху парчетата фолио.

Съединете краищата на фолиото и ги завийте на плътни пакети.

Печете на скарата по 15 мин. от всяка страна.

Сложете пъстървите в чиниите и ги украсете с резенчета лимон.

Пъстърва с бадеми

4 бр. пъстърва (средно големи), 120 г масло, 50г настъргани печени бадеми, 4 с.л. лимонов сок, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, преситено брашно (за овалване), резенчета лимон.

Начин на приготвяне:

Измийте рибата и я подсушете с кухненска хартия. С помощта на нож или ножица отстранете всички перки по нея. Оваляйте я в брашно.

Загрейте в тиган половината масло и запържете рибата от двете страни, докато цветът й стане златистокафяв . Махнете я от огъня и я поставете в подходяща за сервиране чиния или плато. Покрийте старателно с фолио.

Загрейте останалото масло и сложете бадемите в него. Запържете ги докато придобият златист цвят, след което добавете лимоновия сок и магданоза. Овкусете със сол и черен пипер.

Посипете лимоновия сок и бадемите върху пъстървата и гарнирайте с резенчета лимон отстрани.

Никулденска пита
Продукти: 1кг брашно, 300г прясно мляко, 10г мая, 1 лъжичка захар, бучка масло, щипка сол
Маята се разтваря в леко хладка вода, брашно, захар и се оставя да втаса, след което се слага в пресятото брашно. В брашното предварително трябва да сте добавили солта. Прибавя се леко затопленото мляко, докато се получи тесто, което се омесва добре и от него се оформя пита, която се слага в намазана с масло тава. След като втаса, питата се поръсва със ситно нарязани орехови и бадемови ядки и се пече в умерена фурна. Малко преди края на печенето се поръсва с леко подсладена вода с мед и се допича.

Питиета подходящи за трапезата на Никулден :

  • Понеже шаранът е мазна риба се съчетава най-добре със сухи и ароматни бели вина.
  • Вина, които имат богат вкус с аромати на ядки и леки плодови нюанси, и са най-добрата напитка, като съпровод към трапезата за Никулден .

Ако сме поканени на гости на Никулден какво се подарява ?

  • Най-доброто решение е да поднесете кошница с бутилка вино, ядки и сушени плодове. Аранжирайте я по Ваш вкус, добавете картичка с пожелания и със сигурност ще направите добро впечатление на домакините
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft