Преди го редях в тавичката, но сега ми е много по-лесно: Мързелив Рататуй - нещо божествено с...
24 Август 2016
27328
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Ratatouille - ястието, което идва при нас от френския Прованс. Представлява задушени зеленчуци и в оригиналната рецепта се състои от домати, тиквички, чушки, лук и чесън. По-късно основен атрибут на рататуя става патладжанът.
Днес ви предлагаме да си приготвите това божествено ястие по една бърза и лесна рецепта. Резултатът е перфектен и изключително апетитен!
Продукти:
2 домата
1 морков
150 гр.
кашкавал или сирене
2 скилидки чесън
олио на вкус
сол на вкус
1-2 с.л. заквасена сметана
Приготвяне:
- Измийте патладжаните и направете напречни успоредни разрези, без да режете до края. Дебелината им трябва да е около 1 см. Посолете филийките и оставете за 15 мин. Още веднъж изплакнете патладжаните и ги накиснете за 20 минути в студена вода, за да се махне горчивината.
- През това време нарежете на тънки кръгчета доматите и морковите.
- След това извадете патладжаните от водата, намажете хубаво и в разрезите с олио и пъхнете в разрезите резени домати и моркови, като ги редувате.
- Смесете сиренето със ситно нарязания или пресован чесън преса и заквасената сметана. Поставете от плънката във всеки разрез, а останалата част намажете отгоре и отстрани върху патладжаните.
- Покрийте тавата с хартия за печене и я намажете с олио, след което поставете отгоре патладжаните. За да не се обръщат, пъхнете отстрани клечки за зъби, за да ги подпрат.
- Пъхнете ястието в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40-50 минути. Последните 5-7 минути печете на режим грил или горна скара. Поднесете Рататуя поръсен с много зелени подправки.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари