Всички купуваме консерви от време на време. Както знаете, производството на консерви е невъзможно без течността, в която продуктите се запазват по-добре. Обикновено я изсипваме в мивката. Но, виждате ли, това не е много рационално. Първо, глупаво е да изхвърлим артикул, за който вече сме платили. Второ, такива течности често съдържат добра доза полезни микроелементи. Освен това масло от риба тон, сок от кутия с ананас и туршия от грах могат да се използват при приготвянето на много ястия.
- Консервиран грах
Оказва се, че сокът от боб, грах или нахут е много ценен продукт. Всички тези течности са получили общото име аквафаба (от латинското aqua - вода и faba - боб).
Друга идея е да замразите тази саламура, като я излеете във форми. След това може да се добави към супи, ястия или да се използва за задушаване на ястия.
- Консервирано рибено масло от консерва риба тон може да се използва за пържене на риба, подправка на рибни салати , добавяне към сосове за паста. Освен това в маслото се разтварят мастноразтворимите витамини, като витамин D. Затова, наливайки течност от буркан, ние се лишаваме от важно хранително вещество.
- Ананаси или други плодове
Може да се пие сладък сок от ананас. И можете да го използвате по различен начин - добавяйте го към различни десерти. От него можете да направите сироп, който ще служи като вкусна добавка към палачинки, чийзкейкове, гювечи. Ананасовият сок може да се добави и към смутита и да се направи мързелива овесена каша на базата му .