Пастата е вид храна с най-много вариации и различни рецепти. Карбонара е рецепта за паста, която е от Рим, основава се на яйца, пармезан, бекон и черен пипер. Лесна е за подготовка и има отличен вкус.
Необходимо време: 25 минути
Приготвяне: 15 минути
Готвене: 10 минути
Необходими съставки:
1 пакетче спагети
2 супени лъжици зехтин
500 грама бекон, ситно нарязан на кубчета
2 скилидки чесън
2 яйца
1 чаша настърган пармезан или кашкавал
пипер
Приготвяне: За 4 до 6 порции
Докато се варят спагетите приготвяйте соса за да са топли и готови спагетите, когато сосът ще бъде готов. Много е важно пастата да е гореща, когато се добавят яйцата, за да се слеят, когато е необходимо.
Вземете широк съд и го напълнете с вода и сол. Оставете водата да заври и след това добавете спагетите да се варят от 8 до 10 минути. Изцедете добре спагетите, но запазете част от водата, в която са се варили, ще ви трябва за по-късно.
Докато се варят спагетите на слаб огън, зехтин започнете да пържени бекон 3 - 4 минути, докато не станат хрупкави. Добавете чесъна да омекне, но не повече от 1 минута.
Поставете топлите, изцедени спагети в тигана с бекон и чесън на тиха температура. В отделен съд счупете двете яйца и добавете пармезан или кашкавал и смесвайте докато не се съединят и загубят всички бучки и мехурчета, които има.
Махнете тигана от огъня и добавете сместа от яйцата и започнете да бъркате, добавете малко от водата (около 1 или 2 малки чаши), в която сте варили спагетите, за да се разреди сместа, но и да стане кремообразна. Това не го правете на огън, тъй като яйцата ще започнат да се варят и ще побелеят, а не искаме това да се случи. Подправете спагетите с черен пипер и почерпете.
Добър апетит!