Даяна Родригес е писателка, работила изключително за HealthDay, със завиден опит в писането на новини и истории, свързани със здравето.
Тя написа в портала Everydayhealth за това как според Американската асоциация за изследване на рака (ACS) има около 100 000 души, диагностицирани с рак на дебелото черво всяка година.
Докато възрастта и генетиката са неизбежни рискови фактори, вие можете да поемете контрол върху други фактори за вашето здраве – неправилна диета, тютюнопушене, затлъстяване, липса на физическа активност.
„Изчислено е, че здравословната диета предотвратява рак на дебелото черво в 70 до 90 процента от случаите“, казва гастроендокринологът Карол Бърк.
1. Избягвайте пържоли и колбаси
Просто избягвайте месни продукти, месни разфасовки, големи количества червено месо, приготвено в мазнина.
2. Избирайте само здравословни мазнини
Не всички мазнини са забранени – избирайте ненаситените и избягвайте наситените. Полиненаситените мазнини също могат да помогнат за регулирането на холестерола в кръвта и да подобрят здравето на клетките. Изследване, публикувано през декември 2013 г., показва, че наситените мазнини (обикновено животинско месо, червено месо, масло) са тясно свързани с повишен риск от рак на дебелото черво, докато омега-3 мазнините и консумацията на риба намаляват този риск с 12 процента.
3. Яжте много плодове и зеленчуци
За да се предпазите от рак на дебелото черво, имате нужда от повече от една ябълка на ден. „Установено е, че като консумираме плодове и зеленчуци, можем да намалим риска от рак на дебелото черво“, казва Малоун. Изследване, публикувано през януари 2014 г., показа, че диета, богата на плодове и зеленчуци, намалява риска от този рак с 25 процента. „Цветната храна е страхотно начало. Всеки цвят носи със себе си определени витамини и различни антиоксиданти, които помагат за поддържането на здравето на клетките“, добави Малоун.
4. Опитайте се да имате жълти и оранжеви храни в чинията си възможно най-често
Ежедневната диета, която намалява риска от рак на дебелото черво, трябва да изобилства, образно казано, от жълти и оранжеви храни. „Проучванията показват, че храната, съдържаща високо ниво на бета-каротин, намалява риска от рак“, казва д-р Ерин Палински-Вейд. Затова консумирайте много моркови, сладки картофи и тикви.
5. „Постните“ протеини са идеалната съставка за вашата диета
Американската асоциация за изследване и изследване на рака показва, че 4 процента от всички видове рак при мъжете и 7 процента при жените са причинени от затлъстяване. Така че, например, за да получите повече протеини, не яжте пилешка кожа и вземете повече ядки , семена или боб във вашата диета, съветва Palinski-Vejd.
6. Храни, богати на фибри, подпомагат цялостното здраве
Доктор Бърк вярва, че храните, богати на фибри, със сигурност подобряват диетата ви, въпреки че те не са единственият вариант в борбата с рака на дебелото черво и добавя, че „кафявият ориз, плодовете, зеленчуците, ядките, семената, бобът, всичко това е изключително полезно добре за вашето здраве". Малун има своите любими: ябълки, круши, моркови, сладки картофи, броколи, овесени ядки и черен боб. „Проучвания, занимаващи се с общата консумация на калории на хранене, показват, че хората, които ядат салата или ябълка преди хранене, са склонни да ядат по-малко от това основно ястие“, казва тя, което със сигурност намалява риска от затлъстяване, причинено от преяждане.
7. Поставете си граница, до която пиете алкохолни напитки
Пиенето на алкохол от време на време не е нещо ужасно, но прекаляването е един от рисковите фактори за рак на дебелото черво. Проучванията показват, че средно мъжете трябва да се ограничават до две чаши алкохол на ден, а жените до една.
8. Приготвяйте храната внимателно
Важно е да се избягват методи на готвене, които увеличават риска от рак на дебелото черво. „Пърженото, особено препърженото месо съдържа канцерогенни вещества“, казва Палински-Вейд и добавя, че „ако решите да печете на скара, избягвайте овъглени или овъглени парчета и се опитайте да готвите с фолио, за да избегнете подобно нещо“.
„Също така, ако затопляте храна в микровълнова фурна, не го правете, докато храната е в пластмасов съд, защото може да отдели канцерогенни вещества, които биха попаднали направо в това, което ще ядете. Преди всичко внимавайте дали съдът, в който претопляте, може да се слага в микровълновата“, добави тя.