Сигурно спазвате някои от традициите на Бъдни вечер, но има и такива, за които ще прочетете тук. Това са известни ритуали за здраве, щастие, плодородие и гадания за идващата Нова година .
По традиция на Бъдни вечер вечерта се приготвят постни ястия: варен фасул, пълнени чушки, сарми, жито, тиквеник, ошав, чесън, мед, орехи, плодове, обреден хляб и др., за да бъде годината богата и по-плодородна. Броя на ястията трябва да бъде нечетен най-често 7,9,11.
Меси се пита,или обреден хляб.При разчупване на обредния хляб първото парче се оставя за Бог и починалите,за Света Богородица после за къщата а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни.
Най-възрастният представител от рода прекадява с тамян трапезата и къщата против уроки,за здраве и прочита молитва.
След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, за да може Бог да дойде и да вечеря.
В огъня през цялата нощ е необходимо да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник , което с топлината и светлината си символизира раждането на новото Слънце и на Иисус Христос.
На Бъдни вечер се извършват магически действия (гадаене) за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството.
Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички членове на семейството.
Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова е необходимо да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женскo име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.
На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през цялата годината.
Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през цялата Нова годината.
За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол . След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2-3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.
Моми, на които им е време да се женят, не месят хляб, понеже се вярва, че ако се омъжат през годината, ще изнесат плодородието от къщата.