Мойте Рецепти
400 гр. меко брашно тип 400
100 мл прясно мляко
100 мл кисело мляко
100 мл олио
1 яйце
половин кубче прясна мая
1 супена лъжица захар
2 равни ч.л. сол
1 жълтък
250 гр. кашкавал-recepta.html">кашкавал
сусам на вкус
В стъклен натрошете прясната мая, добавете захарта и залейте с хладкото прясно мляко. Оставете маята да набъбне. В купата, където ще месите, разбъркайте яйцето с киселото мляко, олиото и шупналата мая. В отделен съд пресейте брашното и добавете солта, след което прибавете брашното към сместа с маята лъжица по лъжица при непрекъснато разбъркване. Когато замесите тестото, оставете го покрито на топло, за да втаса, т.е. да удвои обема си.
Премесете втасалото тесто и го разделете на две.
Настържете кашкавала на едро ренда.
Разточете тестото на кори с дебелина половин пръст и ги нарежете на ивици около 2 см широки.
Сложете от кашкавала върху всяка лента по, така че хубаво да я покрие.
Бавно започнете да навивате лентите на рулца. Оставете ги да втасат в продължение на 10 минути на стайна температура.
Разбийте жълтъка с 2 супени лъжици олио и намажете рулцата от горната страна. Поръсете със сусам.
Печете ги на 180 градуса около 40 минути в зависимост от фурната. Покрийте с кърпа, за да се задушат около десет минути. След това може да ги поднесете.