През есента правя тази невероятна Есенна баклава - сочна и икономична! Подсладете се с парченце по тази рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
През есента правя тази невероятна Есенна баклава - сочна и икономична! Подсладете се с парченце по тази рецепта:
През есента правя тази невероятна Есенна баклава - сочна и икономична! Подсладете се с парченце...
9657
Източник: За Жената
През есента правя тази невероятна Есенна баклава - сочна и икономична! Подсладете се с парченце по тази рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е перфектният есенен вкус, скрит между сочни слоеве кори за баница и ароматна плънка... Не може и да си мечтаете за по-вкусен и сладък есенен десерт от тази Сочна есенна баклава .

Класическата баклава се залива с гъст захарен сироп, но в този случай сладкишът не е много сладък, тъй като в цялата плънка има само 2 супени лъжици захар, която се слага само колкото ябълките да пуснат сока си.

Да, правилно прочетохте, съвършената есенна баклава се приготвя с ябълки, които именно й придават този неповторим вкус и необходимата сочност.

А останалата захар е в сиропа, в който е добавен лимон, така че целият десерт е наистина освежаващ, а не толкова сладък, колкото баклавата. Ето какво ви трябва:

Сочна есенна баклава

Продукти:

  • 500 гр. готови кори
  • 1,5 кг ябълки
  • 2 супени лъжици захар
  • 10 гр. канела
  • 200 гр. смлени орехи
  • 150 гр. масло или маргарин и олио, ако сте на пост

За сиропа:

  • 400 г захар, ако ябълките са сладки или 500 г захар, ако ябълките са кисели
  • 700 мл вода
  • 1 лимон

Приготвяне:

Обелете ябълките и ги настържете на едро ренде. Смесете ги със захарта и канелата и ги оставете да престоят 10 минути. През това време пригответе сиропа.

Налейте вода в тенджера, добавете захарта и сложете на среден огън да поври 7-8 минути. След това добавете нарязания на кръгчета лимон и оставете да поври още 2-3 минути. Махнете получения сироп от котлона и го оставете да изстине.

Отворете корите и върху тях сложете кръгла тава с размери 28 до 30 см, след което с нож очертайте кръг и тогава режете, за да се получат кръгли кори. Остатъците ще се използват за вътрешността на баклавата.

изрязване кори

Снимка: YouTube

Отделете три кори и ги сложете в плик, за да не съхнат, а после ще ги ползвате за горната част.

Разтопете маслото.

Намаслете с четка тавата за печене и върху нея наредете първата кора, напръскайте я с масло, покрийте с втората кора и също я напръскайте с мазнина.

кора с масло

Снимка: YouTube

Върху третата кора се нареждат 2-3 супени лъжици ябълкова плънка и се разпределя по цялата повърхност. След това се поръсва с 2-3 супени лъжици смлени ядки.

смлени ядки

Снимка: YouTube

След това продължете с реденето: две кори, след това ябълкова и орехова плънка. Използвайте и отрязаните части и също ги напръскайте с мазнина. Ако случайно не ви стигне плънката, настържете още една ябълка, няма да промени вкуса...

Завършва се с трите кори, всяка намазана с мазнина. След това нарежете цялата баклава на кубчета, ромбове или триъгълници.

наряана баклава

Снимка: YouTube

Загрейте фурната на 180 градуса.

Преди печене напоете хартия за печене и я намачкайте, за да омекне, след което я прехвърлете върху баклавата и я печете 30 минути, след което махнете хартията и я допечете още 20 минути.

хартия за печене

Снимка: YouTube

Хартията служи за да не потъмнява баницата и да не се повдига и отделя горната кора. Топлата баклава се залива с изстиналия сироп, но се оставя част от сиропа, т.е. не изливайте всичко наведнъж.

изпечена баклава

Снимка: YouTube

сиропиране баклава

Снимка: YouTube

Отново се напоява лист хартия и се поставя отгоре, след което се притиска с по-малка тава отгоре и се оставя така за 10 минути. След това я отворете и залейте с останалия сироп.
баклава с ябълки

Снимка: YouTube

Охладете добре преди сервиране.
готова баклава

Снимка: YouTube


парче баклава

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

парче ябълкова баклава

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft