Това е стара, но изпитана във времето рецепта за Сладкиш с вишни - прекрасен на вкус и мирис! Без кухненска везна и миксер, забърква се лесно и остава само да го изпечете. Ако го приготвяте през зимата, може да използвате замразени вместо прешни вишни.
Сладкиш №1 с вишни
Продукти (измерени с чаша от 200 мл):
- 3 яйца
- 1 чаша захар (200 гр.)
- 1/2 чаша олио
- 1 чаша кисело мляко (180 мл - не я пълнете догоре)
- 2 чаши брашно (260 гр.)
- 1 бакпулвер
- 1 ванилова захар
- 300 гр. вишни
- 1 равна лъжица грис
- малко пудра захар
Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта до плътност, след което при непрекъснато разбиване се добавят олиото и киселото мляко. Накрая добавете брашното, бакпулвера и ванилията. Разбийте с миксер.
Снимка: YouTube
Изсипете сместа в намаслена и набрашнена тава 35х20 см или такава с диаметър 30 см.
Снимка: YouTube
Смесете вишните с гриса и ги разпределете върху сместа.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Ако използвате замразени вишни, предварително ги размразете и отцедете от течността.
Пече се 25-30 минути в загрята фурна на 180 градуса.
Снимка: YouTube
Когато сладкишът се охлади, поръсете с пудра захар.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!