Съвременното хранене не е от най-здравословните - там често основно място заемат сандвичите, кафетата и всички продукти от заведенията за бързо хранене . Неслучайно всеки втори страда от проблеми със стомашно-чревния тракт.
Изстискайте пресен сок от ряпа и вземайте сутрин и вечер по 50 милилитра преди ядене, за да предотвратите проблемите. Ряпата стимулира дейността на жлъчката, освен това много успешно се е използвала открай време и като сироп за кашлица .
Включването в менюто на прясна ряпа има отличен ефект върху нервните състояния, предизвикани от ежедневния стрес . Сокът от ряпа може да се прилага и външно, тъй като има и противобактериален ефект .
Старите хора твърдят, че по този начин ще останете изненадани от благотворното влияние върху организма.
Само 100 грама бяла ряпа предоставят 34% от необходимата дневна доза витамин С. Любопитно е, че листата на ряпата съдържат повече от ценния витамин. Тя помага и на бъбреците да изхвърлят излишната вода.
Червената ряпа е изключително ценно подмладяващо средство . Притежава лесноусвоим силиций , който спомага за укрепването на костите и кръвоносните съдове, съединителната тъкан.
Тя е богата още на калций, мед, цинк и витамин А.
Източник: ПИК