Трябва да се предпазвате от директно излагане на слънце, да избягвате излизането навън от 11 до 17 часа, а да носите светли дрехи, очила и шапка, да консумирате лека храна и напитки, за да обръщате внимание на подготовката и консумацията на храни, да избягвате продукти, като например майонеза от домашни яйца и внимателно да консумирате сладолед и различни кремове, да консумирате по-голямо количество течности, най-обикновена вода и да избягвате алохолни напитки.
Това са част от общите препоръки, които посочи Института за обществено здраве за защита от високи температури, тъй като страната е обхваната от жълт код.
Препоръчва се по време на тези много горещи дни, да останете в затворени помещения главно климатизирани, а когато е необходимо да бъдете изложени за този период от време, да намерите възможност за по-чести почивки на сянка.
Най-засегнати пациенти от повишаването на температурите са болните с хипертония , сърдечни заболявания , бронхиална астма , хроничен бронхит , обструктивна хронична пневмопатия, диабет, тиреотоксикоза, увреждане на бъбреците , психични и нервни заболявания като Паркинсон, Алцхаймер, шизофрения, деменция и др.
Възможни са стомашно-чревни инфекции и интоксикация с храна. Инфекции от храната, се причиняват от салмонела и т.н., като ниската лична хигиена, от яденето на неизмити плодове и зеленчуци, или неправилно консервирани храни като: месо, яйца, салам, морски дарове, мляко, салати и др.
Интоксикациите заради храната идват от хранителните продукти с токсично съдържание на стафилококи, паразити и др. Интоксикациите се случват от употребата на храни с изтекъл срок, храна, която е неправилно приготвена или неправилно стоплена и др.