Специалистите по хранене са единодушни, че млякото и млечните продукти са най-добрият източник на лесно усвоим калций. Този минерал е от жизненоважно значение за изграждането на костите и зъбите. Липсата или недостатъчният прием на мляко и млечни продукти увеличават риска от остеопороза. Това заболяване се характеризира с ниска костна маса и нарушения в структурата на костите, водещи до лесната им чупливост дори при леки травми.
Киселото мляко, съдържащо живи млечнокисели бактерии, както и други киселомлечни продукти имат благотворно влияние върху здравето и спадат към така наречените пробиотици. Пробиотиците са продукти, съдържащи живи микроорганизми, които оказват много полезен за здравето ефект. Млечнокиселите бактерии имат силна антимикробна активност и потискат размножението на вредните микроби в храната и червата.
Млечнокиселите бактерии подобряват храносмилането, стимулират перисталтиката на червата и помагат при сручаи на запек. Бактериите, намиращи се в киселото мляко, подобряват имунитета, намаляват случаите на свръхчувствителност и алергия към лактоза. Млечнокиселите бактерии намаляват риска от атеросклероза, тъй като действието им понижава холестерола в кръвта.
Извършени са ексерименти върху животни, благодарение на които е установено, че тези бактерии намаляват количеството на канцерогенните вещества и ензимите в правото черво.
При ферментационните процеси, предизвикани от млечнокиселите бактерии, от белтъците на млякото се образуват биоактивни пептиди, за които е установено, че понижават кръвното налягане, стимулират имунитета и намаляват образуването на кръвни съсиреци. Калцият, на който млякото и млечните продукти са толкова богати, също намалява кръвното налягане.
Млякото и млечните продукти намаляват риска от развитие на кариес на зъбите. Прясното мляко е алкално и неутрализира киселините, които се получават при ферментацията на захарите в устата и разрушават зъбния емайл. Млечнокиселите бактерии в киселото мляко потискат развитието на микроорганизмите в устната кухина, които предизвикват ферментацията. Сирената действат защитно, поради високото си съдържание на калций, белтък и фосфор.
23 Февруари 2012
166816
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
Любовни
модни
модни
отслабване
отслабване
Съвети за
кожата
Съвети за кожата
Съвети за
косата
Съвети за косата
Фитнес
Фитнес
Коментари