Веднага след като започне сезонът на патладжаните - съпругът ми винаги готви любимите си „лодки" от печени зеленчуци с кашкавал всяка вечер . И ще ви кажа, че по- вкусно нещо не съм яла!
Патладжанът, пълнен със зеленчуци, е необичайно предястие, което се оказва много вкусно, ярко и апетитно. Ако обичате зеленчукови ястия , тогава тези патладжани с домати и чушки с пълнеж определено ще ви допаднат.
Освен това няма защо да се притеснявате да го хапвате вечер,защото е диетично! Благодарение на нискокалоричния си състав, патладжаните са идеални за диетично хранене. За да направите калорийното съдържание още по-ниско, можете да приготвите зеленчуците без олио, като добавите вода.
Патладжан пълнен със зеленчуци
Днес изданието ни ще ви каже как да си направите предястие от патладжан със зеленчуци и скашкавал. Това вкусно и здравословно лятно ястие може да се сервира както самостоятелно, така и като гарнитура!
СЪСТАВКИ
3 патладжана
1 голяма чушка
2-3 домата
1 лук
70 гр.кашкавал
3 супени лъжици растително масло
3-5 стръка магданоз
сол, черен пипер на вкус
ПОДГОТОВКА
Патладжанът измийте, отстранете стъблото и нарежете на 2 половини.
Поръсете патладжаните със сол и оставете за 30 минути. Изплакнете патладжаните от солта и изстискайте малко, като премахнете излишната вода
Намажете патладжанът (или със зехтин) или с масло, олио. Сложете във фурната и печете за около 15-20 минути на 180 градуса.
Докато патладжаните се пекат, приготвите плънката. Обелете и нарежете на ситно лука. Измийте чушката, почистете от семена и прегради, нарежете на малки кубчета. Доматите, залейте с вряла вода, отстранете кожата от тях и след това нарежете на ситно.
Задушете зеленчуците за 3-5 минути, след което добавете доматите и чушката. Сол и черен пипер на вкус. Печете още 3 минути до готовност.
Извадете патладжаните от фурната и охладете малко. Извадете пулпата от половинките на патладжана с лъжица, като се стараете да не повредите кожата. Добавете пулпата от патладжана към задушените зеленчуци и разбъркайте всичко добре.
Настъргайте кашкавала, нарежете магданоза.
Напълнете патладжана, след което поръсете с кашкавал и подправки. Печете патладжаните за 15 минути на 180 градуса.
Това е всичко, патладжаните със зеленчуци са готови. Приятен апетит!