1 кг брашно
1 кубче прясна мая
1 голяма лъжица захар
100 мл олио
хладка вода - колкото поеме
сол
подправки (шарена сол, чубрица, червен пипер, черен пипер, къри, сусам, куркума по желание)
1 яйце
Хрупкави, маслени и вкусни солени пръчици с подправки - накарайте и вашата кухня да заухае приятно! Всички ще ги обожават, а приготвянето им е направо детска игра. От изброените съставки се получава доста голямо количество соленки, така че спокойно може да ги замразите и да ги използвате по-късно за закуска или неочаквани гости.
В дълбок съд за месене поставете маята. Добавете лъжицата захар, една супена лъжица брашно и 100 мл хладка вода. Объркайте сместа и оставете маята да шупне 5-10 минути.
В съда с маята добавете брашното, олиото и хладката вода. Омесете меко тесто. Тестото разделете на 4 части. От всяка част върху набрашнена повърхност разточете кора с дебелина 5 мм.
Разбийте яйцето с вилица. С готварска четка върху всяка кора нанесете от разбитото яйце, а след това посолете на вкус и поръсете от подправките по желание. Нарежете корите на тънки ивици с ширина 1 см и дължина 15-20 см. Всяка лента сгънете откъм страната с подправките, а след това усучете на спирала.
Така оформените солени пръчици поставете в тава, предварително покрита с хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна при температура от 250 градуса за около 15 минути, докато хванат приятен червеникав цвят. Изпечените солени пръчици извадете от фурната, оставете ги да изстинат, след което ги поднесете.