Мойте Рецепти
6 - 8 по-големи, месести картофа с подобен размер
10 скилидки чесън
500 гр. гъби
3 - 4 супени лъжици олио
на вкус: сол, черен пипер, Вегета
2 супени лъжици нарязан магданоз + няколко стръка за украса
4 малки глави лук (шалот)
2 супени лъжици доматено пюре
800 гр. нарязани домати или варени от бутилка
1 голям морков
В по-дълбок и по-широк тиган сложете няколко лъжици олио (в случая използвахме олио от гроздови семена), добавете една ситно нарязана глава лук (шалот) и запържете, докато лукът стане стъклен. Добавете измитите и нарязани фино гъби, както и ситно нарязания чесън. Задушете, докато водата от гъбите се изпари, като разбърквате от време на време. Накрая добавете половин супена лъжица нарязан магданоз и разбъркайте.
Махнете тигана от огъня и го оставете настрана.
Измийте хубаво картофите и остържете кората им с четка или ножче.
Разрежете наполовина и издълбайте с лъжица (може за сладолед) вдлъбнатина в средата. Оставете достатъчно от картофа по дъното и стените.
Натопете картофите в студена вода, а сърцевината може да използвате за друго ястие на следващия ден.
В тигана, в който сте пържили гъбите, сложете 2 супени лъжици олио, добавете ситно нарязан лук (останалото количество) и ситно нарязания чесън. Запържете ги, докато лукът стане прозрачен, като периодично разбърквате. Добавете настърганите моркови и ги запържете за няколко минути, разбъркайте и прибавете 2 супени лъжици доматено пюре. Пържете всичко заедно в продължение на около 5 минути. Накрая добавете нарязаните домати, обелени от кожата. Варете с доматите още 5 минути.
Подправете на вкус - може да добавите и малко захар, за да неутрализира киселинността на доматите. Прибавете също малко сух риган и босилек, черен пипер, Вегета и нарязан магданоз. Разбъркайте добре, опитайте на вкус и ако все има нужда от сол, добавете.
Дръпнете от огъня.
Напълнете картофите с гъбената плънка и ги поставете в доматения сос. Ако е необходимо, отрежете долната част на картофите, за да застанат прави. Върнете съда на огъня и оставете ястието да къкри в соса на умерен огън - намалете котлона до най-ниската степен. Покрийте с капак и оставете ястието така да покъкри. Периодично проверявайте внимателно с лъжица и разбърквайте соса, за да не загори. Ако е необходимо, може да го поставите и във фурната, но трябва съдът да бъде покрит с капак или фолио. Необходим е още около час или докато картофите омекнат.
Поднесете ястието топло с клончета от магданоз и чаша вино.