През Страстната седмица според народните обичаи е прието да се приготвя т. нар.
Какво е четвъртъчна сол
Четвъртъчна сол е солта, която се приготвя на Велики четвъртък преди Великден, откъдето идва и името ѝ. Сред хората такава сол е надарена със специални свойства и се използва като талисман, подобно на благословените върбови клонки.
Четвъртъчна сол - как се прави
В старите времена четвъртъчната сол се е приготвяла в пещта. Съвременните домакини го правят на фурна или направо в тиган.
Четвъртъчна сол - рецепта
За да я приготвите, просто вземете сол или добавете към нея брашно и лечебни билки:
- каменна сол - 1 кг;
- брашно - 12 с.л.;
- лечебни билки (например невен, пелин, мента, градински чай или други) - 1 щипка.
Солта (или сол с брашно и билки) се изсипва в сух тиган и се държи на слаб огън, като се разбърква и се чете Господната молитва. Правете това, докато солта почернее. Приготвя се на фурна по същия принцип.
Четвъртъчна сол 2024 - кога да готвите
Черната сол се приготвя в нощта срещу сряда за Велики четвъртък или в четвъртък сутринта, а в краен случай може и по друго време на деня - важното е да е на Велики четвъртък. Някои домакини правят това, след като почистят къщата - основното е да го направят преди залез слънце.
Велики четвъртък се пада на 2 май през 2024 г.
Четвъртъчна сол - приложение
Готовата четвъртъчна сол се пакетира в хартиени или платнени торби и се благославя.
Смята се, че черната сол може да ви отърве от болести, зли очи и лоши намерения. Използва се като талисман през цялата година: с нея се осолява храната, хората я носят със себе си в торба и я слагат в кошарките на малки деца.
Съществува и специален ритуал с четвъртъчната сол, с помощта на който се прогонва злото от къщата: за целта тя се изсипва малко по малко в ъглите на къщата, след което се събира и заравя някъде, не се слага в боклука!