Ястията от боб е полезна и хранителна. Бобът съдържа почти всички нужни на тялото вещества: витамини, минерали, въглехидрати, белтъчини.
Задължителна уговорка е бобът да се накисва предварително в студена преварена вода за 10 - 12 часа. Ако не я преварите, а използвате обикновена "сурова", зрънцата ще станат "стъклени" и твърди. Добре е съдът, в който сте сложили боба, да се държи на студено място.
Друг начин за накисване е да замените водата с добра бира. Така вкусът ще бъде пикантен. Правилата са същите, както и при употребата на вода. Когато стане време за сваряването, не е необходимо да отливате бирата, пригответе боба в нея. Алкохолът и вредните вещества се изпаряват.
Друг основен момент при готвенето на вкусен боб е термичната обработка и по-точно температурата. Първоначално огънят е необходимо да бъде бавен и нека полезните зрънца да къкрят в продължение на 30 минути. След завиране, температурата да бъде умерена и бобът да се вари бавно.
И още два съвета:
не варете заедно различни видове боб, тъй като всеки от тях изисква различно време за приготвяне;
бобът се подсолява в готово състояние.
Рецепта боб за Бъдни вечер
Необходими продукти:
бял боб
стар лук или праз лук
печен пипер, олио
сол и черен пипер на вкус
Бобът се накисва предварително и се сварява.
Отделно се запържват лукът и нарязания печен пипер. Свареният боб се прибавя към запръжката и се вари още около 10-15 минути.
Може да сервира и като салата.
За средна на големина тава с печен боб ще ви е необходимо:
2 чаени чаши зрял боб
1 голяма глава лук
1 чушка (за предпочитане свежа, но може и от консерва)
1 морков
2 супени лъжици доматено пюре
1 чаена лъжица червен пипер
1 супена лъжица брашно
Щипка сминдух
Сушена или свежа целина
Няколко лъжици олио или зехтин
Сол на вкус
Бобът се накисва от предишния ден. След накисването се вари и се изхвърля първата вода. След това се вари отново в по-малко вода. Най-крехък става в тенджерата под налягане. Отделно за около 5-6 минути се задушават в мазнината лукът, настърганият морков и нарязаната чушка. Към тази смес се добавят лъжицата брашно, доматеното пюре и червеният пипер. Разбърква се отново на слаб огън. Добавят се и останалите подправки. Накрая всичко се смесва с боба и ястието се слага да се пече в леко загрята фурна за около ½ час.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
300-500 г зрял боб
1-2 бр. моркови
1-2 глави лук
1-2 бр. червени чушки
1/4 ч.ч. (50-70 г) брашно
1 скилидка чесън
1-2 бр. зрели домати (доматен сок или пюре)
магданоз, босилек, ронена чубрица, джоден, червен пипер, сол, 1 кубче пилешки бульон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Предварително накисваме боба поне за 2-3 часа. Така ще се свари по-лесно. За да набъбне добре е нужно да се долива студена вода на 1-2 часа.
Слагаме боба във висока тенджера и доливаме с вода да покрие боба с около 2-4 пръста в зависимост от количеството боб, но без сол, в противен случай боба няма да се свари. Като заври водата, я сменяме с нова и така поне 2-3 пъти сменяме водата след завиране.
Като сме сменили 2-3 пъти водата на боба го варим, като прибавим към него нарязаните моркови, червен пипер, чубрица, джоджен, босилек, сол и натрошеното кубче бульон. Сипваме и малко олио, за да заври по-бързо. Котлона не трябва да е много силен, за да не загори боба и при нужда разбърквайте през 1-2 минути. За да сте сигурни, че бобът ви се е сварил добре го разбърквате лъжица и не трябва да дрънчи или трака. Също признак, че боба е сварен е водата да е мътна.
Нарязваме на кубчета лука, морковите, чушките, а ако доматите са цели нарязваме и тях или ако са на пюре ги разреждаме с малко вода. Чесъна нарязваме на ситно.
Запържваме в тиган с горещо олио лука и чушката с малко сол за няколко минути, след това добавяме червен пипер и нарязания чесън. За 2-3 минути се пържат още и се изсипват при врящия боб. Разбърква се добре.
След това в друг тиган с горещо олио слагаме брашното с малко сол и запържваме за 1-2 минути, като бъркаме. Добавят се 2-3 черпака от врящия боб и доматите в тигана с брашното, а по желание за по-пикантен вкус може да се добави в запръжката и джоджен и чубрица. Така запържваме още 5-10 минути. Запържената смес изсипваме обратно във врящия боб и разбъркваме добре. Бобът ври още 15-25 минути и е готов.
Измиваме магданоза и го нарязваме. Поръсваме боба с магданоза преди консумация.