Приготвяне на вкусен боб за Бъдни Вечер-Стъпка по стъпка

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Приготвяне на вкусен боб за Бъдни Вечер-Стъпка по стъпка
Приготвяне на вкусен боб за Бъдни Вечер-Стъпка по стъпка
115523
Приготвяне на вкусен боб за Бъдни Вечер-Стъпка по стъпка
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ястията от боб  е полезна и хранителна. Бобът съдържа почти всички нужни на тялото вещества: витамини, минерали, въглехидрати, белтъчини.

Освен това, той се отличава и с чудесни вкусови качества. А как да го приготвим за Коледната трапеза, може да видим сега:

 

Особености при накисването

Задължителна уговорка е бобът да се накисва предварително в студена преварена вода за 10 - 12 часа. Ако не я преварите, а използвате обикновена "сурова", зрънцата ще станат "стъклени" и твърди. Добре е съдът, в който сте сложили боба, да се държи на студено място.

Друг начин за накисване е да замените водата с добра бира. Така вкусът ще бъде пикантен. Правилата са същите, както и при употребата на вода. Когато стане време за сваряването, не е необходимо да отливате бирата, пригответе боба в нея. Алкохолът и вредните вещества се изпаряват.

 

Температурата

Друг основен момент при готвенето на вкусен боб е термичната обработка и по-точно температурата. Първоначално огънят е необходимо да бъде бавен и нека полезните зрънца да къкрят в продължение на 30 минути. След завиране, температурата да бъде умерена и бобът да се вари бавно.

 

И още два съвета:

не варете заедно различни видове боб, тъй като всеки от тях изисква различно време за приготвяне;

бобът се подсолява в готово състояние.

 

 

РЕЦЕПТИ ЗА БОБ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

 

Рецепта боб за Бъдни вечер

Необходими продукти:

бял боб
стар лук или праз лук
печен пипер, олио
сол и черен пипер на вкус

Бобът се накисва предварително и се  сварява.

Отделно се запържват лукът и нарязания печен пипер. Свареният боб се прибавя към запръжката  и се вари още около 10-15 минути.

Може да сервира и като салата.

 

Запечен боб за Бъдни вечер

За средна на големина тава с печен боб ще ви е необходимо:

2 чаени чаши зрял боб

1 голяма глава лук

1 чушка (за предпочитане свежа, но може и от консерва)

1 морков

2 супени лъжици доматено пюре

1 чаена лъжица червен пипер

1 супена лъжица брашно

Щипка сминдух

Сушена или свежа целина

Няколко лъжици олио или зехтин

Сол на вкус

Бобът се накисва от предишния ден. След накисването се вари и се изхвърля първата вода. След това се вари отново в по-малко вода. Най-крехък става в тенджерата под налягане. Отделно за около 5-6 минути се задушават в мазнината лукът, настърганият морков и нарязаната чушка. Към тази смес се добавят лъжицата брашно, доматеното пюре и червеният пипер. Разбърква се отново на слаб огън. Добавят се и останалите подправки. Накрая всичко се смесва с боба и ястието се слага да се пече в леко загрята фурна за около ½ час. 


Боб яхния

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

300-500 г зрял боб
1-2 бр. моркови
1-2 глави лук
1-2 бр. червени чушки
1/4 ч.ч. (50-70 г) брашно
1 скилидка чесън
1-2 бр. зрели домати (доматен сок или пюре)
магданоз, босилек, ронена чубрица, джоден, червен пипер, сол, 1 кубче пилешки бульон

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Предварително накисваме боба поне за 2-3 часа. Така ще се свари по-лесно. За да набъбне добре е нужно да се долива студена вода на 1-2 часа.

Слагаме боба във висока тенджера и доливаме с вода да покрие боба с около 2-4 пръста в зависимост от количеството боб, но без сол, в противен случай боба няма да се свари. Като заври водата, я сменяме с нова и така поне 2-3 пъти сменяме водата след завиране.

Като сме сменили 2-3 пъти водата на боба го варим, като прибавим към него нарязаните моркови, червен пипер, чубрица, джоджен, босилек, сол и натрошеното кубче бульон. Сипваме и малко олио, за да заври по-бързо. Котлона не трябва да е много силен, за да не загори боба и при нужда разбърквайте през 1-2 минути. За да сте сигурни, че бобът ви се е сварил добре го разбърквате лъжица и не трябва да дрънчи или трака. Също признак, че боба е сварен е водата да е мътна.

Нарязваме на кубчета лука, морковите, чушките, а ако доматите са цели нарязваме и тях или ако са на пюре ги разреждаме с малко вода. Чесъна нарязваме на ситно.
Запържваме в тиган с горещо олио лука и чушката с малко сол за няколко минути, след това добавяме червен пипер и нарязания чесън. За 2-3 минути се пържат още и се изсипват при врящия боб. Разбърква се добре.

След това в друг тиган с горещо олио слагаме брашното с малко сол и запържваме за 1-2 минути, като бъркаме. Добавят се 2-3 черпака от врящия боб и доматите в тигана с брашното, а по желание за по-пикантен вкус може да се добави в запръжката и джоджен и чубрица. Така запържваме още 5-10 минути. Запържената смес изсипваме обратно във врящия боб и разбъркваме добре. Бобът ври още 15-25 минути и е готов.
Измиваме магданоза и го нарязваме. Поръсваме боба с магданоза преди консумация.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft