Обикновената гарнитура от грах започва да се готви от сутринта, така че за вечеря да се превърне в вкусно пюре. Разбира се, става страхотен и е изключително полезен, но времето, което отнема за готвене е безобразно много. Затова ще ви предложим един съвсем нов начин за приготвянето му.
Печеният грах не е по-лош от сварения. И в компанията на ароматни гъби, зеленчуци и нежно масло даже печели по вкус. Първо, ястието се приготвя във фурната с малко или никакво участие от вас, и второ, може да бъде не само странично ястие, но и соло изпълнение за основно хапване.
Съставките
Грах 200 g
печурки 400 гр
моркови 2 бр.
лук 2 бр.
червен пипер 0,5 ч.л.
сол на вкус
масло 40 грама
вода 350 мл
Слънчогледово масло 2 супени лъжици
Подготовка
Вечер грахът се изплаква обилно под течаща вода. След това се изсипва в дълбока купа и се оставя в студена вода.
На следващия ден обелвате лука и морковите, нарязвате ги на малки кубчета и леко запържвате в тиган със слънчогледово олио.
Подутият грах отново се изплаква, излива се в огнеупорна форма с дебели стени. Поставяте гъбите вътре и морковите и лука
Изсипете в съда с грахта 350 мл вряла вода, на върха с парчета масло. Завийте тавичката с фолио, изпратете я за половин час на 200 градуса във фурната
След това разбъркайте и махнете фолиото и върнете в пещта за още 15 минути. Готовият грах трябва да е мек. Ако е необходимо, увеличете времето за готвене.
Консистенцията на печен грах е различна от класическата каша от грахово зърно : гарнитурата от фурната е почти рохкава. Но като хапнете първата лъжица в устата си, ще почувствате, че целият на пръв поглед грах буквално се топи. Бон апетит!
Надяваме се, че ще искате да споделите тази рецепта с приятелите си.