Приготвяне на кисело зеле за зимата - Стъпка по стъпка

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Приготвяне на кисело зеле за зимата - Стъпка по стъпка
488712
Снимков материал: pixabay.com
Приготвяне на кисело зеле за зимата - Стъпка по стъпка

Киселото зеле е традиционна зимнина за българина. Не само, че притежава отлични вкусови качества, а е в основата на доста много традиционни български ястия, киселото зеле е и доста полезно за тялото, най-вече през дългите зимни месеци, след като обичайно страдаме от липса на витамини.

Преди всичко то е ценен източник на витамин С. Изчислено е, че двеста грама от този ценен продукт дори могат да покрият половината дневна нужда от витамин С.

Киселото зеле е богато също и на витамин В6, като и на много ценни микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри вашето храносмилане и микрофлората на стомашно-чревния тракт.

Приготвянето на кисело зеле в домашни условия е лесно, но все пак трябва да се вземат предвид някои „тънкости“.

Как да изберем зеле

Когато избирате зеле /за приготвяне на кисело зеле/, е важно да обърнете внимание на листата му, които трябва да са добре свити. Кочанът на зелката също показва качеството - ако е кух и прояден, значи и зелката отвътре е развалена.

Как да оцветим сока от кисело зеле

Ако добавите в бидона 2-3 червени зелки, сокът ще се оцвети в розово. А както вероятно знаете, той действа като елексир след тежка вечер с приятели. Но не е препоръчително да се прекалява с консумацията му, тъй като е с високо съдържание на сол.

Как да запазим киселото зеле по-дълго

Ако в бидона сложите 1-2 кочана хрян, ще гарантирате дълготрайното запазване на здравината и вкуса на киселото зеле.

Тъй като кочанът на зелката се разваля най-бързо, след като направите разрезите, поставете в тях щипка сол, за да забавите този процес.

Кога е най-добре да слагаме кисело зеле

Традиционно зелето се слага през ноември, за да може да е готово преди коледните празници.

При каква температура трябва да се съхранява киселото зеле

Температурата, при която трябва да се съхранява е максимум 10 градуса, за да не вкисне. Използва се речен камък заради чистотата, формата и издръжливостта на соления разтвор. Той е гладък и освен липса на кал и пясък по него е гарантирано, че няма полепнали вредни елементи.

Продукти необходими за един бидон кисело зеле

65 зелки
1 кг. морска сол
около 40 литра вода

Рецепта за приготвяне на кисело зеле

1. Зелето се почиства от наранените листа и се измива. Външната част на кочана също се отрязва, с нож се правят 2 прореза на кръст във вътрешността на зелката с дълбочина от 3-4 см.

2. Зелките се подреждат плътно в бидона с кочана нагоре. Ако е необходимо, може някои от тях да се разрежат на две или на четири.

3. В около л. вода се разтваря добре 200г. от солта и се изсипват в бидон. Това се прави още два пъти, като вторият път се разтварят 600 г. сол в 10 л. вода.

4. Върху подреденото зеле се поставят предварително почистени 3-4 дървени летви и се затискат с речен камък.

5. След 3-4 дни сокът се източва на части и се връща в бидона. Процесът се нарича претакане. Повтаря се през няколко ни още 2-3 пъти.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft