Киселото зеле е традиционна зимнина за българина. Не само, че притежава отлични вкусови качества, а е в основата на доста много традиционни български ястия, киселото зеле е и доста полезно за тялото, най-вече през дългите зимни месеци, след като обичайно страдаме от липса на витамини.
Киселото зеле е богато също и на витамин В6, като и на много ценни микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри вашето храносмилане и микрофлората на стомашно-чревния тракт.
Приготвянето на кисело зеле в домашни условия е лесно, но все пак трябва да се вземат предвид някои „тънкости“.
Когато избирате зеле /за приготвяне на кисело зеле/, е важно да обърнете внимание на листата му, които трябва да са добре свити. Кочанът на зелката също показва качеството - ако е кух и прояден, значи и зелката отвътре е развалена.
Как да оцветим сока от кисело зеле
Ако добавите в бидона 2-3 червени зелки, сокът ще се оцвети в розово. А както вероятно знаете, той действа като елексир след тежка вечер с приятели. Но не е препоръчително да се прекалява с консумацията му, тъй като е с високо съдържание на сол.
Как да запазим киселото зеле по-дълго
Ако в бидона сложите 1-2 кочана хрян, ще гарантирате дълготрайното запазване на здравината и вкуса на киселото зеле.
Тъй като кочанът на зелката се разваля най-бързо, след като направите разрезите, поставете в тях щипка сол, за да забавите този процес.
Кога е най-добре да слагаме кисело зеле
Традиционно зелето се слага през ноември, за да може да е готово преди коледните празници.
При каква температура трябва да се съхранява киселото зеле
Температурата, при която трябва да се съхранява е максимум 10 градуса, за да не вкисне. Използва се речен камък заради чистотата, формата и издръжливостта на соления разтвор. Той е гладък и освен липса на кал и пясък по него е гарантирано, че няма полепнали вредни елементи.
Продукти необходими за един бидон кисело зеле
65 зелки
1 кг. морска сол
около 40 литра вода
Рецепта за приготвяне на кисело зеле
1. Зелето се почиства от наранените листа и се измива. Външната част на кочана също се отрязва, с нож се правят 2 прореза на кръст във вътрешността на зелката с дълбочина от 3-4 см.
2. Зелките се подреждат плътно в бидона с кочана нагоре. Ако е необходимо, може някои от тях да се разрежат на две или на четири.
3. В около л. вода се разтваря добре 200г. от солта и се изсипват в бидон. Това се прави още два пъти, като вторият път се разтварят 600 г. сол в 10 л. вода.
4. Върху подреденото зеле се поставят предварително почистени 3-4 дървени летви и се затискат с речен камък.
5. След 3-4 дни сокът се източва на части и се връща в бидона. Процесът се нарича претакане. Повтаря се през няколко ни още 2-3 пъти.