Печените картофи са рецептата, предпочитана от повечето домакини. Това е така, защото ястието е много просто и бързо за приготвяне. Има много възможности за готвене: с месо или зеленчуци, в плик или на лист за печене . Картофите, изпечени с пилешки гърди, винаги имат голям успех, дори и при децата.
Каква по-добра комбинация от лук, картофи и месо? Разнесете върху слоевете с лек кремообразен сос с вкус на чесън. Ястието ще стане сочно и нежно. А красивата златиста коричка, която се появява след изпичането, ще направи ястието още по-апетитно. Ще получите вкусен и задоволителен обяд или вечеря от наличните съставки.
Съставки
Пилешко филе 300 гр
Картофи 600 гр
Сметана 200 гр
Лук 1 глава
Чесън 1 скилидка
Топено сирене 90 g
Зехтин 1 супена лъжица
Сол 1,5 ч.л.
Черен пипер (смлян) 1 ч.л.
Подготовка
Обелете картофите и нарежете на филийки с дебелина приблизително 3 мм. Нарежете лука на половинки пръстени, филето на тънки филийки.
Смесете заквасена сметана с изцеден чесън, добавете настърган кашкавал, 0,5 ч.л. сол и 0,5 ч.л. пипер. Разбъркайте.
Намажете съдът за печене със зехтин и поставете лукът на дъното. Поставете слой картофи отгоре и намажете със сос.
Отгоре разпределете пилешкото филе и подправете със сол и черен пипер. Сложете картофите, сос, филе отново, сол и черен пипер. Отгоре поставете картофи и сос.
Загрейте фурната на 180 градуса и печете картофите за 60 минути.
Вместо топено сирене, можете да добавите кашкавал или моцарела към кремообразния сос за картофи с пиле . Ако обичате пикантна храна , просто увеличете количеството чесън. Сервирайте горещо и имайте страхотен вкус.