Този сладкиш е класически гръцки деликатес, приготвен от ябълки и тесто. Има различни варианти на този десерт. Например пандишпан или желирана баница. Избрахме друга, не по-малко оригинална рецепта. Ще се радваме да ви покажем как се прави вкусен ябълков бутер пай .
Първо, за необичаен гръцки деликатес се нуждаете от готово тесто . Можете да го направите сами или да го купите в магазина и да си спестите малко време. Но обикновеното бутер тесто също ще свърши работа. На второ място, имате нужда от ябълки, ядки и мед. В комбинация с кафява захар и масло, плодовете се превръщат в деликатен ябълков крем, който буквално се топи в устата ви. Готовото ябълково изкушение наподобява щрудел или ориенталска баклава. Истинска сладост!
Как се прави ябълков бутер пай
За да направите торта, ще ви трябва:
10 листа бутер тесто
1 кг ябълки
2-4 с.л. кафява захар
1 щипка смляно индийско орехче
100-150 г ядки (орехи, лешници, бадеми)
1 супена лъжица канела
100-120 г масло
3-4 с.л. пчелен мед
1 лимон
Подготовка
Измийте ябълките и извадете семената от сърцевината. Нарежете плодовете на малки кубчета. Изцедете сок от лимон. След това леко поръсете ябълките с прясно изцеден лимонов сок. Тогава те няма да потъмнеят. Останалият сок ще е необходим за пълнежа от мед.
Смелете фино ядките. Отцедете излишната вода от ябълки, добавете канела, индийско орехче, кафява захар и ядки. Разбъркайте всичко добре.
Разтопете маслото. Намажете дъното на тавата с масло, след това сложете няколко листа бутер тесто и намажете с масло. Отгоре разпределете ябълковия пълнеж. След това сложете още няколко листа тесто. След това отново го намажете с масло.
Повтаряйте това, докато свършите тестото и пълнежа. Последният слой трябва да бъде тесто. Намажете го с останалото масло. Нарежете получената торта на квадратчета или триъгълници.
Изпратете паят във фурната за 30-40 минути при 180 градуса.
Пригответе пълнежът с мед по това време. За целта загрейте медът в тенджера с малко вода. След това изсипете останалия лимонов сок в меда и разбъркайте добре.
Готовият пай полейте с пълнеж от мед и го оставете да се охлади.
Пригответе необичаен ябълков бутер щрудел и изненадайте гостите си. Тази рецепта е много по-интересна от обичайната шарлота . Между другото, можете спокойно да експериментирате с пълнежа. Например, добавете стафиди или други сушени плодове към ябълките. Ще се получи много вкусно. Добър апетит!