1. В купа се натрошава прясната мая, добавят се останалите съставки за закваската и се оставя да шупне.
2. В съда, където ще месите, се поставят пресятото брашно, шупналата мая и останалите съставки за тестото. Меси се хубаво, средно меко тесто, като при необходимост се добавя още малко брашно.
3. Тестото се разделя на 3 части. Всяка част се разделя на 4 топки. Всяка топка се разточва на малка коричка, поръсва се с олио, а върху нея се поставят другите оформени по същия начин и намазнени корички. Единствено най-горната, четвърта коричка, не се маже. По същия начин се обработват и другите 2 части от тестото. Така се получават 3 купчини от кори.
4. Приготвя се плънката от разбитите яйца и настърганото сирене. Разточва се първата купчина кори на една голяма кора и се поставя в тава с диаметър 32 см, предварително намазана с олио. Отгоре се разпределя 1/2 от плънката. Разточва се втората купчина кори и се поставя отгоре. Върху нея се поръсва втората половина от плънката. Покрива се с третата разточена купчина кори.
5. Месеницата се нарязва на кубчета, маже се с масло (олио) и се поръсва със сусам. Оставя се да втаса около половин час. След това се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса 25-30 минути.
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Прилепска месеница с яйца и сирене - да закусим царски!
Прилепска месеница с яйца и сирене - да закусим царски!
21 Април 2016
12493
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари