Запишете си тази рецепта и следващия път, когато видите чесън, си направете „ естествен антибиотик в буркан “. Подготовката за зимния сезон е в разгара си, така че не пропускайте да си приготвите тази рецепта и да си осигурите естествен антибиотик през цялата зима.
Избирайте домашен чесън, най-добре стрък, току-що оформил глава, дори и да е малък, защото е пресен и не е третиран с различни средства за удължаване на срока на годност. Ето какво ви трябва:
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 2 кг чесън
- 1,5 чаши ябълков или винен оцет (300 мл)
- 1,5 супени лъжици сол (кристална)
- 1 малка чаена лъжичка лимонтузу
- 4 резена лимон
- 2 дафинови листа
- 2 буркана от 1 литър
- топла вода, колкото е необходимо
Приготвяне:
Отрежете главите чесън от стъблото и кореновата част и обелете външната обвивка (първите две тънки обвивки). След това го измийте със студена вода и го оставете да се отцеди добре.
Напълнете бурканите с чесън и сложете вътре по един дафинов лист и две резена лимон. В отделен съд смесете оцета със солта и разбъркайте докато се разтвори, след което разпределете поравно течността в двата буркана.
Напълнете бурканите с вряща вода догоре. Затворете ги с нови и стерилизирани капачки, разклатете ги добре и ги приберете за 15 дни на тъмно и хладно място (далеч от слънчева светлина).
Ако времето е горещо, дръжте бурканите в хладилник след изтеклото време (15 дни).