Онколози от Ню Орлийнс откриха супер коктейл от шест природни вещества в зеленчуците, плодовете, подправките и корените на растенията, които са в положение да унищожат 100% от раковите клетки в гърдата, без да причиняват странични токсични действия върху нормалните клетки.
Един от главните виновници за рецидивите и смъртността при болните от рак на гърдата е малка група от ракови стволови клетки, които не се подават на терапия, посочват учените. Тези клетки, които често са резистентни към многолекарствената терапия, имат свойството да генерират нови тумори.
Научният екип е изпробвал 10 известни предпазващи от рак химически вещества, които се съдържат в някои храни, като броколите, гроздето, ябълките, корените на куркумата и тофу. Най-после откроили 6 от тях - куркумин от куркумата, изофлавони от соевите зърна, Indo-3-Carbinol от кръстоцветните зеленчуци (броколи, карфиол), C-фикоцианин от водораслото спирулина, ресвератрол от гроздето, и кверцетин - флавоноид, който присъства в плодовете, зеленчуците и чая.
Учените приложили тези 6 вещества наведнъж върху ракови клетки на гърдата и над контролни клетки. Те изпробвали веществата индивидуално и в съчетание и открили, че приложени индивидуално лекарствата били неефикасни, а комбинираният супер коктейлът потискал растежа на раковите клетки в гърдата над 80%, възпрепятствал миграцията и инвазията, блокирал цикъла на клетките и предизвиквал развитие, водещо до стопроцентово умъртвяване на раковите клетки в изследваните проби. Учените не установили вредни действия върху контролните клетки. При следващите анализи били идентифицирани няколко ключови гени, които могат да служат като маркери при проследяването на напредъка на терапията.
Преди това учени са установили, че тези вещества заедно действат eфикасно и за унищожаването на раковите клетки в яйчниците.