1 кг брашно
2 кубчета мая
600 мл хладко прясно мляко
2 супени лъжици захар
1,5 чаена лъжичка сол
150 мл олио
2 супени лъжици оцет
Заливка:
5 супени лъжици брашно
1,5 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица нишесте
вода по необходимост (да не бъде нито рядка, нито гъста заливката - трябва да е като тесто за палачинки)
Пригответе тестото: в хладкото мляко натрошете маята, добавете захарта и 3 супени лъжици брашно, разбъркайте и оставете в покой за 10-тина минути. Щом маята шупне, я добавете заедно с всички останали съставки в брашното и замесете меко тесто. Оставете го да втаса и щом удвои обема си, премесете още веднъж (трябва да втаса общо два пъти).
Направете топки от втасалото тесто, след това ги разтеглете на фитили с дължина по желание. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Оставете ги да почиват около 10 минути и след това ги намажете с малко мляко. Сложете ги да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Печете 7 минути, след което ги извадете и намажете със заливката.
Печете още 3-4 минути (трябва да се зачервят хубаво). Внимавайте да не ги препечете!