По-лесно е отколкото си мислите.
Моцарелата е едно от сирената, без които е трудно да си представим италианската кухня .
Снимка: unsplash
Меката и кремообразна топка е страхотна на вкус не само върху пица, но и като гарнитура към салати.
Вместо да купувам готова моцарела от магазина, я приготвям сама вкъщи - по-лесно е, отколкото си мислите.
Изключителна рецепта за най-добрата домашна моцарела може да намерите по-долу.
Изключително сирене с проста подготовка
Особено обичаме салата Капрезе през лятото, когато доматите имат вкус и миризма "както трябва".
Разбира се, не можем и без моцарела.
Снимка: unsplash
При едно посещение в слънчева Италия научих домашната рецепта за това популярно и вкусно сирене.
Може да изглежда сложно, но нищо не може да бъде по-далеч от истината. Работи перфектно от първия опит, така че дори и начинаещите могат да го направят.
Не е нужно да купувате сирищна мая веднага, опитайте да я направите с обикновен оцет.
Моцарелата е култово италианско сирене, традиционно произведено от биволско мляко.
Не е нужно обаче да си "почесваме главите" и да се чудим откъде да вземем такова мляко.
Домашна моцарела
Това сирене може да бъде направено и от краве мляко, като същевременно запазва уникалния си вкус и текстура .
Моцарелата е неизменна част от много италиански ястия, доминира в пицата и лазанята.
Можете лесно да го добавите към салати или да го използвате за сандвичи.
Тази незабележима бяла топка е богата на калций, витамини от група В и протеини.
И най-важното - просто е вкусно!
За да приготвим домашна моцарела, се нуждаем от:
- 2 литра пълномаслено мляко (със съдържание на мазнини най-малко 3,2%)
- 120 мл бял оцет
- 5 г нейодирана сол
Приготвяне:
Изсипете млякото в тенджера с дебело дъно.
Снимка: pixabay
Загрейте го на умерен огън, докато достигне температура от 46°C.
Намаляваме силата на огъня и наливаме оцета. Разбъркайте и махнете тенджерата от котлона.
Сместа от мляко и оцет трябва да започне да се подсирва (да се пресече).
Продължете да бъркате, докато се образуват видими бучки от суроватка .
Снимка: unsplash
Покрийте съда с капак и оставете за 30 минути. Прецедете суроватката от сиренето с помощта на цедка.
След това използвайте черпак, за да изстискате излишната течност.
Оформяме топка, като непрекъснато изстискваме излишната вода.
Снимка: unsplash
Загрейте суроватката до 70°C и добавете сол.
Оставете моцарелата да се накисне за известно време.
След това извадете моцарелата и изстискайте излишната течност.
Сложете сиренето в отделен съд със студена вода за малко.
Снимка: pexels
Домашната моцарела е готова за сервиране.
Желаем ви добър апетит!