Великден наближава, а ние вече събираме идеи за това как да боядисаме тазгодишните яйца . Въпреки избора от бои, специални маркери за рисуване и т.
Или иначе казано, как да боядисате яйца с натурални продукти ? Днес ще ви покажем няколко идеи за естествено боядисване на яйца.
За розови яйца ще ви трябват:
4 чаши червено цвекло, нарязано на едро
2 супени лъжици оцет
1 чаена лъжичка сол
1 литър вода
Смесете всички съставки в тенджера и ги оставете да заврат. Когато цвеклото пусне хубаво от боята си, може да го извадите от тенджерата и да поставите яйцата. След това върнете тенджерата на котлона за 12 минути. Разбърквайте от време на време,, за да се получи равномерно оцветяване.
За жълти яйца ще ви бъдат необходими:
4 супени лъжици куркума на прах
2 супени лъжици оцет
1 чаена лъжичка сол
1 литър вода
Всички съставки се поставят в тенджера, която трябва да къкри на тих огън за около 30 минути. След като се охлади, може да поставите в нея топлите и вече сварени яйца. Колкото повече ги държите в куркумата, толкова по-ярък ще стане цветът им.
Жълт цвят може да постигнете ако сварите заедно с яйцата и люспи от жълт лук.
За зелени яйца ще ви бъдат необходими:
6 чаши спанак, нарязан на едро
1 супена лъжица куркума
2 супени лъжици оцет
1 чаена лъжичка сол
1 литър вода
Всички съставки се поставят в тенджера и се оставят да къкрят на тих огън за 30 минути.
След това извадете спанака и оставете течността да се охлади. Поставете топлите и сварени яйца за около половин час.
За кафяви яй ца ще ви бъдат необходими:
1 литър много силно черно кафе, охладено
2 супени лъжици оцет
1 чаена лъжичка сол
Комбинирайте съставките в голяма купа или тенджера/. Поставете в нея сварените и топли яйца. Оставете ги за 30 минути.
За сини яйца ще ви трябват:
4 чаши лилаво зеле, нарязано на едро
2 супени лъжици оцет
1 чаена лъжичка сол
1 литър вода
Всички съставки се слагат в тенджера и се оставят да къкрят в продължение на 30 минути. След като сместа се охлади, извадете зелето и сложете горещите твърдо сварени яйца за поне 30 минути. Ако искате цветът да бъде по-интензивен, при варенето към зелето може да добавите и сини боровинки.