„Онзи ден поканих приятелките си на гости и приготвих това ястие за първи път. Толкова много им хареса, че от тогава насам не спират да звънят и да ме питат за рецептата! А всъщност всичко е направо смешно лесно.
Чудесия от пилешко в тиган
Продукти:
- 1 кг бяло пилешко месо - филета
- сол и черен пипер на вкус
- малко брашно
- малко масло и зехтин
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 2 големи червени чушки
- 7 малки домата
- 6 малки картофи
- 150 мл доматен сос
- 100 мл вода
- суха зеленчукова подправка или подправки на вкус
- настърган кашкавал/моцарела
Приготвяне:
Тънките пилешки филенца се овкусяват със сол и черен пипер от двете страни, след което се поръсват с брашно, за да се покрият хубаво като за панировка. Брашното затваря порите и вкусният сок от месото остава вътре.
На умерено слаб огън смесете малко масло и зехтин, след което като загрее, сложете филетата и ги запържете по няколко минути от двете страни, докато леко покафенеят. След това ги извадете в отделна чиния.
Отделно нарежете на ситно една глава лук, три скилидки чесън, 2 едри червени/зелени чушки (нарязани на кубчета) и 7 малки или 3 големи домата, също нарязани на хапки.
Измийте картофите под студена вода преди обелване и след обелване, след което ги нарежете на по-малки кубчета. В тигана отново добавете малко масло и зехтин, като може да използвате и предишния, в който се е пържило месото.
Когато мазнината се сгорещи, добавете първо картофите и ги оставете да се запържат добре до златисто кафяво. След това добавете наситнения лук и разбъркайте, след което продължете да къкри на умерена температура. Щом лукът омекне малко, добавете наситнената чушка.
Разбъркайте и запържете за няколко минути, след което добавете доматите и накрая ситно нарязания чесън. Залейте отгоре със 150 мл доматен сос и веднага намалете температурата на най-ниската степен. Посолява се и се налива 100 мл вода.
Задушете за няколко минути, докато омекнат зеленчуците, след което върнете месото и го наредете върху зеленчуците. Отгоре поръсете с настърган кашкавал/моцарела и сложете тигана в загрята на 200 градуса фурна за 10 минути (тиганът не трябва да е с пластмасови елементи, в противен случай се слага капак и се оставя на котлона на тих огън, докато кашкавалът се разтопи).
Отгоре поръсете ситно нарязан пресен магданоз и сервирайте ястието топло.