За добавяне по дни:
250 гр. захар
250 мл прясно мляко
250 гр. брашно
За последния ден и сладкиша:
250 гр. захар
250 мл прясно мляко
250 гр. брашно
3 яйца
250 мл олио
250 гр. брашно
1 ванилова захар
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2 чаена лъжичка канела
100 гр. ситно нарязани ядки
100 гр. нарязани стафиди
50 гр. настърган шоколад
Този сладкиш е от типа на кекса. За да го приготвите, ви е необходима мая, която ще трябва да ви даде някой приятел или приятелка и която след това да споделите със своите приятели.
Първият ден, когато ви дадат маята, й добавете 250 гр. захар. На втория ден й добавете 250 мл мляко, на третия ден - 250 гр. брашно, а на четвъртия ден само разбъркайте с дървена лъжица.
На петия ден прибавете 250 гр. захар, 250 мл мляко и 250 гр. брашно. Разбъркайте с дървена лъжица и разделете сместа на 4 части.
В първата част добавяте 3 яйца, разбити с дървена лъжица, олиото, брашното, ваниловата захар, ½ бакпулвер, ½ ч.л. сода, канелата, ядките, стафидите и шоколада. Смесете с дървена лъжица. Намажете форма за кекс или тавичка с масло и печете на 180 градуса около 50 минути. Пробвайте готовността с дървена клечка.
Останалите три части от тестото представляват всъщност маята, която трябва да разделите между приятелите си, за да направят и те този прекрасен сладкиш.