Реджувелак (Rejuvelac англ.) е евтина пробиотична напитка, която лесно се прави у дома!
Тя също така е освежаваща и пълна с чудесни хранителни вещества за нашето тяло. Това е здравословен пробиотик, известен също като ензимна вода за подмладяване, защото съдържа витамини В, К и Е, както и протеини и ензими.
Реджувелак се произвежда чрез покълване на семена като ръж, пшеница и също използва семена от ечемик, овес и елда.
Неговите хранителни вещества ще бъдат бързо асимилирани от организма, без да отделят много енергия за този процес.
Ферментиралите храни съдържат много ензими, които са необходими за доброто храносмилане.
Грижете се за себе си и бъдете здрави!
Този мощен пробиотик е ефективен за лечение на запек и почистване на чревния тракт. Също така съдържа млечна киселина, която разрушава вредните чревни бактерии.
Тя помага за възпроизвеждането на приятелски бактерии и помага на червата да функционира правилно. В резултат на консумацията, тя помага да се отървете от токсините и помага за подобряване на здравето. Освен това, също така:
1. Помага при храносмилането на храната, тъй като съдържа голям брой ензими, а също така предотвратява метеоризма
2.
3. Помага за укрепване на имунната система.
4. Помага да се отървете от гастрит и колит.
Подготовката на ензимната вода е много проста.
Състав за 1 литър ензимна вода:
55 грама семена ръж (4 супени лъжици)
вода, необходима за абсорбиране и активиране на семената
1 литър пречистена вода
½ лимон
гевгир
ластик
2 стъклени буркана
кърпа за покриване на буркана
Първо: измиваме добре зърната с вода. След това ги поставете в буркан и добавете чиста вода (2 пъти повече от количеството зърно). Оставете на топло място за 12 часа, за да го активирате.
Второ: изплакнете и поставете в чист буркан. След това го покриваме с непрозрачна тъкан, така че зърната да са на тъмно. Изплакнете ги 1-2 пъти на ден. Когато издънките са ½ см, те са готови да приготвят напитката (снимките показват кълнове след 48 часа).
След активирането обемът на зърното е приблизително четири пъти по-голям.
Трето: поставете накълцаното зърно в чист буркан. Добавете 1 литър пречистена вода. Покрийте гърлото на буркана с кърпа и го закрепете с гумена лента. Да остане в продължение на 48 часа при стайна температура. След това време нашата лечебна напитка ще бъде готова.
Водата е кехлибарена, с пяна на повърхността и с лека миризма на мая.
След това филтрираме водата (не изхвърляме зърното). След това изсипете напитката в стъклен буркан с капак, добавете лимонов сок и поставете в хладилника.
В останалото зърно добавете отново 1 литър пречистена вода. И оставете да ферментирате в продължение на 24 часа. След това филтрирайте, добавете лимонов сок и поставете в хладилника.
Тази напитка може да се съхранява до една седмица.
Може да се пие поотделно, а също така да се добави към различни напитки.