Сьомга менте на луди цени пробутват в столичните ресторанти, оплакаха се недоволни клиенти пред „Всеки ден". Вместо крехката розова риба сервитьорите слагат в чиниите двойно по-евтината и по-тлъста сьомгова пъстърва.
Свикналите с вкуса на норвежкия деликатес в повечето случаи усещали, че поднесената риба има различен вкус и лесно разкривали измамата. Разгневени клиенти вдигнали скандал и дори върнали чиниите си обратно в столично заведение в кв. „Лагера", разказаха самите потърпевши. След извиненията на управителя те все пак получили порция истинска сьомга. По-рядко консумиралите скъпата риба обаче така и не се усещали, че се прецакват с абсолютно балканския й вариант и доволно изяждали поднесеното. За да прикрият хитротията, готвачите обикновено заливали морското изкушение с различни сосове или с панировка, защото и сьомговата пъстърва няма типичния розов цвят на сьомгата.
Заблудените клиенти не само хапвали обикновена речна риба, а и накрая се бъркали с 20 лева за порция пъстърва, вместо да платят около 10 лв., колкото наистина струват развъжданите в язовир Доспат. Не стига че ни поднесоха риба, която е далеч от вкуса на норвежката сьомга, ами и платихме скъпо и прескъпо, оплакаха се младежи, които имали намерение да се поглезят с морски деликатеси в столично заведение.
Освен по-тлъста, сьомговата пъстърва не съдържа полезните съставки на истинската северна риба. Тъй като е отглеждана в язовир, а не в морето, подменената риба е лишена от Омега 3 мастни киселини, които борят лошия холестерол, нито витамин Д, който укрепва костите и мускулите, нито витамин В12, повдигащ тонуса на организма. Поднасяната в родните кръчми сьомга всъщност е хибрид между сьомга с американска и балканска пъстърва, обясняват работещи в рибните стопанства.