Да, знам, че е горещо и на никой не му се включва фурната. Но ако все пак, ако можете да издържите нейната топлина по някакъв начин, аз горещо ви препоръчвам тази рецепта.
Продукти:
1 кг. малки пресни картофи (купете най-малките картофи, които намерите, ако те са големи ги нарежете на две)
1 средно голяма глава лук (нарязана от корена към върха)
6 скилидки чесън (намачкан заедно с обелката)
2-3 малки или средни домата (нарязани на парченца по около 3-4 см)
10 маслини без костилки (черни и зелени)
1/2 ч.л. червено люто чили на люспи
1/4 ч.л. чесън на прах
1 с.л. провансалски билки
1/2 чаша зехтин
2 с.л. винен оцет
2 ч.л. сол
Прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете всички продукти, с изключение на лука в една голяма купа и разбъркайте с помощта на ръката си, докато зехтина и подправките добре се смесят със зеленчуците.
Сложете всичко в плоска тава. Сложете ги във фурната и печете в продължение на 15 минути на 200 градуса. След това намалете фурната на 170 градуса и печете още 30-40 минути, докато лука и доматите леко се карамелизират и картофите се изпекат. По средата на готвенето разбъркайте картофите, за да може зехтина да достигне до дъното на тавата и да предотвратите тяхното залепване.
Извадете тавата от фурната и оставете ястието да достигне стайна температура. Поръсете с прясно нарязаните кръгчета лук. Ястието е перфектна комбинация за пържоли.