Един от изпитаните и обикновено печеливши варианти за празничен десерт е с блат от пандишпан . И празнична, и не трудна, и има много опции за пълнеж и декорация.
Специално за настъпващата пролет ви предлагаме ярката лимонена торта Мимоза , един от акцентите на която са вертикалните блатове - ще ви изненада приятно и на вид, и на вкус.
Ето рецептата за пролетната Вита торта Мимоза:
Пролетна торта Мимоза
Продукти:
За лимоновия крем:
яйце - 2 бр.
захар - 80 г
лимон - 1 бр.
брашно или царевично нишесте - 40 г
прясно мляко - 500 мл
За блата:
яйце - 4 бр.
захар - 100 g
брашно - 150 г
сол - 1 щипка
лимонова кора
За сиропа:
вода - 250 мл
захар - 4 супени лъжици
лимонова кора
Приготвяне:
Може да започнете с крема: към яйцата добавете захар, настъргана лимонова кора и нишесте. След това разбийте добре яйчената маса на максимална скорост за около 2 минути. Ако харесвате по-кисел крем, можете да добавите и лимонов сок.
В същото време загрейте млякото на котлона до около 60 градуса. След това изсипете яйчената маса в нея, без да спирате да разбърквате всичко. Варете получената маса на слаб огън до кремообразна смес, като бъркате непрекъснато. Изсипете основата за крема в отделен съд, покрийте в контакт с фолио и оставете да изстине.
Сега можете да приготвите блата. Смесете всички съставки: яйца, захар, сол, настъргана лимонова кора. Разбийте ги на максимална скорост за около 5-7 минути, докато станат пухкави и леки. След това, без да спирате да разбивате, добавете последователно 4 с.л. вряща вода.
След това на 2 етапа комбинирайте предварително пресятото брашно с яйчената маса. Внимателно разбъркайте всичко, за да получите нежно и доста течно тесто. Разстелете го на равен слой върху тава за печене, покрита с пергаментова хартия, и пъхнете във фурната, предварително загрята до 175 градуса, за около 15 минути.
Пригответе сиропа за блата. Добавете захарта и лимоновата кора към гореща вода. Също така, ако желаете, можете да добавите ром или друг ароматен алкохол. Извадете готовия блат от фурната и щом изстине, го нарежете на еднакви ленти, които след това намажете със сироп.
След това върху първата лента намажете от охладения крем и я завийте на малко руло.
Поставете полученото руло в чиния, пригответе по същия начин следващите ленти, като ги навивате около първата. На финала с останалия крем покрийте горната част на тортата, както и страните й.
Можете да украсите тортата с изрезките, направени на трохи.