Пролетни сарми от тиквички: Ако не сте опитвали още, не знаете какво пропускате!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Пролетни сарми от тиквички: Ако не сте опитвали още, не знаете какво пропускате!
Пролетни сарми от тиквички: Ако не сте опитвали още, не знаете какво пропускате!
97088
Пролетни сарми от тиквички: Ако не сте опитвали още, не знаете какво пропускате!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тиквичките трябва да се ядат често, особено през пролетта, за да ни дадат необходимата енергия и да ни снабдят с голямо количество витамини и минерали. Можете да ги хапвате сурови, нарязани на тънко в салатата, печени с пълнеж, пържени или настъргани под формата на кюфтета. Днес ви представяме една интересна рецепта за уникално вкусни пролетни сарми от тиквички .

Ще ви трябва специално ренде или нож за белене, за да нарежете тиквичките на дълги ивици. Трябва също да знаете, че младите тиквички изобщо не трябва да се белят, защото именно в кората се намират най-много хранителни вещества,. Ето какво ви трябва, за да направите тези апетитни сарми от тиквички :

сарми от тиквички

Пролетни сарми от тиквички

Продукти (измерени с малка чаша от 125 мл):

1 чаша булгур

1 чаша вряла вода

150-200 г кайма

1 средно голяма глава червен лук

1 пълна супена лъжица доматено пюре

около 1/2 връзка пресен магданоз и копър

1-2 скилидки чесън

сол

черен пипер

червен пипер

подправки на вкус

За заливане:

1 супена лъжица доматено пюре

1/2 чаша олио (60 мл)

400 мл вода

Приготвяне: 

В по-дълбок съд се слага чаша булгур и се залива с чаша вряла вода. Покрийте със стреч фолио и оставете да кисне 10 минути. През това време булгурът ще набъбне и ще абсорбира водата.

булгур с кайма

След това добавете около 150-200 г кайма по избор, една средно голяма глава ситно нарязан червен лук, 1 супена лъжица доматено пюре, около шепа ситно нарязан пресен магданоз и копър, 1-2 скилидки ситно нарязан или настърган чесън и накрая добавете подправки на вкус.

кайма с булгур

Разбъркайте добре сместа, най-добре на ръка, за да комбинирате всички вкусове. Ако в момента нямате булгур, можете да добавите шепа ориз, а може и да приготвите сместа с кайма по ваш вкус, както обикновено я приготвяте за зелеви сарми, например.

смес сарми

плънка за сарми

Измийте добре тиквичките със студена вода, отрежете краищата с твърдите части, след което внимателно ги нарежете на ленти. В края на всяка лента сложете малко от готовия пълнеж, след което внимателно го увийте на руло. Повторете процедурата, докато свършат тиквичките и плънката.

тиквички на ивици

сарми от тиквички приготвяне

Така приготвените пролетни сармички  се нареждат в тава, леко намазнена отдолу. В по-дълбок съд смесете 1 супена лъжица доматено пюре, 1/2 чаша олио (60 мл), 400 мл вода, след което с тази течност залейте сармичките с помощта на черпак.

пролетни сарми

пролетни сарми от тиквички

По желание може да намажете отгоре с малко кетчуп. Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете до златисто кафяво. 

сарми от тиквички заливка

сармички от тиквички

Сервирайте ястието топло с кисело мляко или заквасена сметана. 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft