Така приготвени, постните сармички са не само напълно в духа на настъпилата пролет, а освен всичко съдържат и много полезни белтъчини и други вещества. За вкуса няма да говорим - убедете се сами!
Първо попарете пълнозърнестия ориз заедно с просото и елдата за около 20 минути. Листата лапад също попарете около 5 минути във вряла вода с малко сода за хляб. В загрято олио запържете ситно нарязания лук, нарязаните моркови и чушки. Добавете нарязаните пресни гъби и леко ги запържете, докато се зачервят. Подправете и посолете на вкус. Накрая в тигана добавите и попарените варива с ориза и запържете още няколко минути. По желание може да се добавят и 2 - 3 супени лъжици доматен сос.
С тази смес свийте сармички от попарените листа лапад и ги подредете в пръстен или керамичен съд. Поръсете ги с олио и сол, и ги поставете да се пекат около 40 минути, докато се запекат леко на повърхността. Поднесете ги в комбинация с кисело мляко или прясна салата. Добър апетит!