6 кори за баница
400 гр. спанак
2 картофа
1 глава лук
1 скилидка чесън
няколко клонки магданоз
1/4 чаена лъжичка кимион
на върха на лъжичката - канела (може и да я пропуснете, ако ви се струва странно)
1 чаена лъжичка ким
сол на вкус
олио за пържене на плънката
За намазване:
по 200 мл вряла и студена вода
100 мл олио
Първо пригответе плънката
Измития спанак поставете на огъня, колкото да омекне. Оставя го да изстине, след което изстискайте добре и нарежете.
Обелените картофи настържете и ги оставете да престоят малко, след което изстискайте течността, която са пуснали.
Ситно нарежете лука, чесъна (може и да го смачкате с преса), след което ги изпържете в сгорещено олио до омекване. Добавете картофите и оставете за кратко да се запържат, докато омекнат, след което добавете спанака и пържете всичко заедно.
Прибавете ситно нарязания магданоз, подправете и посолете на вкус.
Подреждане на бюрека:
Поставете корите на работния плот, като ги редите една до друга откъм тясната страна.
В купа поставете врялата вода, добавете студената вода и маслото, и разбъркайте.
С четка намажете корите със сместа. Плънката поставете на дългата страна, която се получава от снадените кори, и то само от едната страна, след което внимателно навийте на руло, а после и на охлювче. Прехвърлете в намазнена тава с диаметър 24 см, залейте с останалата част от водата и олиото, и оставете бюрека да престои около 10 минути. Покрийте с фолио.
След това го сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 мин., след което махнете фолиото и оставете да се допече.