С оглед на това, че яйцата са в черупки, трудно е да знаем дали са пресни или не. Без значение от къде купувате яйца , сигурно винаги искате да знаете дали са пресни, преди да приготвите ястие. Това може много точно да се определи според начина, по който яйцето плават в съд с вода. Колкото е по-старо яйцето, толкова повече въздух се събира в неговата черупка. Ето как да направите проверката:
В малка купа сложете вода със стайна температура. Ако тествате яйца, които са били в хладилник, използвайте студена вода, но не толкова студено, колкото температурата в хладилника.
Внимателно пуснете яйцето във водата, и гледайте какво ще се случи. Ако яйцето остане настрани, на дъното на съда, означава, че е прясно. Ако с единия (горната или долната) част докосва дъното, а с другата част не, яйцето все още е добре и може да се консумира, т.е.