Може би вече сте в недоумение, съдейки по снимката към статията - всъщност не е чак толкова странно, колкото изглежда! Една необичайна съставка , която иначе не бихте използвали за приготвяне на сирене , превръща продукта в истински деликатес с интересен вкус. Става дума за най-обикновени моркови! Резултатът е наистина фантастичен, деликатен и вкусен, а морковите придават на домашното сирене изключително фин вкус.
Бърза, лесна и евтина рецепта за прекрасно домашно сирене , която ще се хареса както на възрастни, така и на деца!
Евтино домашно сирене
Продукти:
1 морков
500 г извара
500 мл прясно мляко
2 супени лъжици заквасена сметана или натурално кисело мляко
25 г масло
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка бакпулвер
Приготвяне:
Обелените моркови се настъргват на ситно и се поставят в тенджера.
След това добавете изварата, млякото и разбъркайте всичко.
Поставете тенджерата на котлона и варете сместа на висока температура, като бъркате непрекъснато.
Когато заври, варете на среден огън около 5-7 минути.
Сложете цедката в по-голяма купа, покрийте с марля и прецедете сместа.
Отстранете излишната течност от сместа.
Можете да използвате суроватката например за направата на хляб, палачинки и други продукти - много вкусно става.
Сложете сместа от извара и моркови в по-малка тенджера.
Добавете заквасена сметана (или натурално кисело мляко), масло, сол, бакпулвер.
Оставете сместа да къкри на среден огън за около 10 минути - като бъркате непрекъснато.
Изсипете готовата смес в малка стъклена форма, покрийте със стреч фолио, и поставете в хладилник за 3 часа.
Можете да съхранявате сиренето в хладилник за 2 седмици.
Извадете втвърденото сирене от формата и можете да сервирате.