Пухкав кекс с шоколадови трохи - простичка рецепта с невероятен резултат! Сместа се бърка за минути, а докато сложите кафето да се вари, кексчето вече е изпечено! Получава се дунапренено мек и много вкусен сладкиш, отлична добавка към кафето или чая (както предпочитате). Ето какво ви трябва:
Пухкав кекс с шоколадови трохи
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 3 големи яйца
- 1 чаша захар (250 мл)
- 1 чаша мляко (200 мл)
- 1/2 чаша олио (100 мл)
- 2,5 чаши брашно (с чаша от 200 мл. Ако яйцата са по-малки, ще ви трябват само 2 чаши)
- 1 пакетче ванилия (10 гр.)
- 1 пакетче бакпулвер (10 гр.)
- 50 гр.
ПРОЦЕДУРА:
В по-дълбока купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане кремообразна, гъста и увеличи обема си. Добавете олиото и млякото и отново разбъркайте за кратко.
След това добавете брашното, ванилията и бакпулвера и разбийте, докато всичко стане гладко и без бучки.
Снимка: youtube
Накрая добавете парченцата шоколад и разбъркайте на ръка с лъжица или шпатула.
Снимка: youtube
Изсипете готовата смес във форма за кекс, намазана с масло по цялата повърхност, разклатете и потупайте, за да излязат балончетата.
Снимка: youtube
Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса за 40 минути (проверява се с клечка за зъби). След като извадите кекса от фурната, оставете го да изстине във формата, след което го обърнете върху десертна чиния и сервирайте.
Снимка: youtube
Можете да го украсите с пудра захар или шоколадова глазура, но е идеален такъв, какъвто е.
Снимка: youtube
Да ви е сладко!